God chokladtårta
Ni som följer min blogg vet att jag är helt galen i choklad och nu när det var dags att fira min sons födelsedag (Grattis Aleks på din stora dag!) så gjorde jag en tårta med bara choklad i och gissa om den blev god!
Gör den gärna dagen innan så får den dra till sig och smakerna kommer fram mera. Här har jag garnerat med riven vit choklad och små chokladlöv från Dr Oetker. Men det går lika bra med rostade mandelspån, bär eller frukt.
Detta behöver du:
Tårtbotten: 3 ägg, 1 1/2 dl strösocker, 3/4 dl vetemjöl, 3/4 dl potatismjöl, 2 msk kakao, 1 tsk bakpulver, matfett och ströbröd till formen
Fyllning/Garnering: 250 g mörk choklad, 4 dl vispgrädde, 2 ägg + 1 äggula, 3 tsk vaniljsocker, 100 g riven vit choklad
Gör så här:
Tårtbotten: Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Blanda samman mjölsorterna med kakao och bakpulver. Rör ner det i smeten. Häll smeten i en snord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen 25-30 minuter i 175 grader eller tills kakan har fått fin färg och känns torr. Låt kakan svalna lite i sin form innan den stjälps upp och får kallna.
Gör fyllningen/garneringen: Bryt chokladen i mindre bitar och smält den över ett vattenbad. Vispa upp grädden. Häll eventuellt chokladen i en stor skål och tillsätt ägg och äggula, ett i taget, under kraftig vispning. Tillsätt vaniljsockret och 5 msk av den rivna vita chokladen. Rör till sist i den vispade grädden. Dela kakan i två delar och bred knappt hälften av chokladengrädden över bottendelen. Lägg samman kakan och bred resterande chokladgrädde över runt om hela tårtan. Du kan även spritsa fint mönster eller små toppar som på bilden, men du måste arbeta snabbt då chokladgrädden blir fort lite ”lös”. Garnera med den rivna vita chokladen runt om och även ovanpå tårtan. Stick ner några valfria chokladlöv i topparna. Låt tårtan stå kallt i minst 4 timmar (men helst mera) innan servering.
10 kommentarer
sara
tack så mycket :))))))
Nadja
Till Sara: Japp, du ska vispa upp grädden som vanligt. Jag har ändrat på meningen nu så att det inte blir förvirrande. / Hälsningar Nadja
sara
vad menar du med att ”Vispa grädden till skum” jag förstår inte, kan du förklara lite mer. ska jag vispa grädden som vanligt eller vad?????
Fnulan
Nej jag tror att jag dör och har kommit till choklad himlen!!
Detta är ju ett recept som ska in i min samling och en dag när jag kan äta mjölkprodukter igen och inte bantar ska jag äta hela själv!!
Tack för tipset!
Loulas Kök
Den här tårtan går garanterat hem hos oss!
Tack för vinsten, gratis är gott!
Anna
Den ser super god ut
Anna
Åsa/ En Sida Med Mat
Gud vad gott!!!
Skicka mig en bit nu!!!!!! 😛
Han måste blivit jätteglad….:D
Jessica
Haha, jag behöver inte gissa, för jag vet att den måste vara alldeles ljuvligt god. Vad vore livet utan choklad =)
Fridas kök
Jag älskar också choklad, det kan ju inte bli fel! 🙂 Tårtan ser underbart god ut och du har dekorerat den mycket fint.
Nenaz
forsoker att inte dregla…ser otroligt gott ut!!
Jatte fin, duktigt!