Frusen citron och kolatårta
Här kommer en riktig goding som ni bara måste göra till påsken! En ruskigt god frusen citron- och kolatårta med kokosbotten. Den är superlätt att fixa till och kan med fördel göras dagen innan, den behöver ändå stå i frysen i minst 6 timmar innan servering. Hoppas att ni får en riktigt fin påsk! / Nadja ❤
Till en tårta med cirka 10-12 bitar så behöver du:
Botten:
25 g rumsvarmt smör/margarin
1/2 dl strösocker
1 ägg
1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl kokosflingor
1/2 tsk bakpulver
Fyllning:
3 ägg
1 1/4 dl strösocker
3 dl vispgrädde/Milda Visp
fint rivet skal av 2 citroner samt 3/4 dl saft
2 dl crème fraiche (15 %)
1 burk (397 g) färdigkokt kondenserad mjölk (halva burken skall användas till fyllning och halva till topping)
Garnering:
1 dl salta jordnötter
Gör så här:
- Vispa ihop smör och socker till botten.
- Tillsätt sedan ägget.
- Blanda alla torra ingredienser och rör ner.
- Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant. Bred ut smeten jämt och grädda i 175 grader i cirka 15 minuter.
- Låt botten svalna i formen.
- Gör fyllningen under tiden. Börja med att separera äggen, vitorna i en bunke och äggulorna i en annan.
- Vispa äggvitorna till hårt skum.
- Vispa sedan äggulorna med socker poröst.
- Vispa till sist grädden i en tredje bunke.
- Tillsätt citronskal och saft i äggule vispet, rör även ner crème fraichen försiktigt.
- Vänd även ner den vispade grädden och slutligen försiktigt även äggvite vispet.
- Häll över halva citronfyllningen på kokosbotten och häll även över nästan halva kolasmeten.
- Täck sedan med resten av citronfyllningen.
- Släta till ytan, täck med folie och ställ i frysen i minst 6 timmar eller över natten.
- Ta fram tårtan cirka 10-15 minuter innan servering.
- Ta loss formens sidor och häll över resten av kolasmeten på tårtan och toppa med hackade salta jordnötter (detta kan även göras tidigare om man vill spara tid, men inte innan den är helt fryst).
ViktVäktarna
- WW Points (kostprogrammet från 2025): hela tårtan har 230 points med margarin och 20 % Milda Visp. Dela det med antalet bitar du skär upp.
- WW Points (tidigare kostprogram): hela tårtan är 237 points med margarin 80 % och Milda Visp 20% grädde. Dela det med antalet bitar du skär upp.
2 kommentarer
Nadja
Hej Carina
Du använder dig av burk färdigkokt kondenserad mjölk, även kallad dulce de leche eller karamelliserad mjölk. Det är den som är kolasmeten.
Hälsningar Nadja
Carina
Jag kan inte hitta receptet för kolasmeten.