Frallor med sesamfrö
Att baka eget bröd slår det mesta. Det finns inget köpebröd som är lika gott som sitt eget. Och jag lovar, det är väldigt uppskattat med hembakat bröd när man har gäster. Det visar verkligen att man har gjort det där lilla extra för deras skull. Oftast är det så mycket enklare än vad man tror också. Ta ett recept och prova själv. Baka ett bröd om och om igen för att det ska bli bättre och godare. Övning ger färdighet. Dessa frallor är väldigt lättbakade och passar bra som frukostbröd, mellanmål eller till soppan. De är godast nybakade. Frys in dem gärna när de har svalnat ordentligt och plocka fram dem när du behöver ett gott bröd. Sesamfröna kan uteslutas eller bytas ut mot andra frön efter tycke och smak.
För 10 stycken portionsbröd behöver du:
Deg: 25 g jäst, 3 dl laktosfri mellanmjölk, 2 msk rapsolja, 1 tsk salt, 7 dl vetemjöl
Garnering: 1 litet ägg, 3 msk svarta sesamfrö eller likande
Gör så här:
Rör ut jästen i en degbunke med mjölken (fingervarm). Tillsätt rapsolja, salt och det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en deg, gärna med en maskin eller knåda den smidig på ett mjölat bakbord. Låt den jäsa till dubbel storlek (30-60 minuter).
Dela degen i 10 bitar och forma dem till runda bullar. Lägg bullarna på en bakpappersklädd plåt. Skär ett kryss i varje bulle och lägg över en bakduk så att får jäsa ytterligare 20-30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö över fröna. Grädda dem mitt i ugnen i cirka 10 minuter tills de får en gyllene färg. Låt svalna en liten stund innan de äts upp.
ViktVäktarna
- WW Points: hela satsen har 63 points och vid 10 frallor så blir det 6 points/fralla med eller utan sesamfrö
En kommentar
Pingback: