Färspiroger

 

Jag gjorde en sats Färspiroger i helgen och de blev så goda. Pirogerna är jättebra att ha till lunch, som mellanmål när barnen har lov, ha med på sommarens alla utflykter för de är goda även som kalla. Pirogerna går jättebra att frysa in.

Instagram = @Nadjaskitchen.se

Färspiroger, cirka 22 stycken

Deg: 50 g jäst, 6 dl ljummet vatten, 4 msk olja, 2 tsk salt, ca 16 dl mjöl

Fyllning: 500 g köttfärs 10 %/quornfärs/sojafärs, 1 gul lök, 500 g passerade tomater, 1-2 pressade vitlöksklyftor, salt, peppar, oregano, 1 tsk olja till stekning

Pensling: 1 uppvispat ägg, 1 msk sesamfrö

Gör så här:

Fyllningen:

  1. Börja med färsen så att den hinner svalna lite innan du gör pirogerna.
  2. Hacka löken och bryn den lite i olja. Den ska inte få färg bara mjukna.
  3. Lägg till färsen och bryn den tills all vätska är borta.
  4. Lägg sedan till de passerade tomaterna, pressade vitlöken och krydda med salt, peppar och oregano.
  5. Låt allt puttra i några minuter innan du tar bort den från plattan. Om du använder soja- eller quornfärs så går det ännu fortare.

Degen:

  1. Smula sönder jästen i en degbunke och tillsätt lite av vattnet (den ska vara ljummen).
  2. Lös upp jästen och lägg till resten av vattnet, oljan och saltet.
  3. Blanda och lägg till mjölet. Arbeta ihop till en fin smidig deg, degen ska släppa kanterna utan problem.
  4. Låt degen jäsa i cirka 30 minuter på dragfri plats under bakduk.

Piroger:

  1. Ta upp degen på ett mjölad bakbord.
  2. Knåda bort luftbubblorna och dela på degen i 2 delar.
  3. Ta den ena delen och kavla ut den så mycket du kan.
  4. Mät ut piroger med en mindre tallrik (som är cirka 17 cm i diameter) som mall  och ta ut mått så många du kan.
  5. Fyll varje cirkel med cirka 1,5-2 msk köttfärs på enbart halva degen och inte ut till kanterna.
  6. Vik ihop pirogerna så att de blir till halvmånar.
  7. Ta en gaffel och tryck ihop kanterna med den.
  8. Lägg pirogerna på bakpappersklädda plåtar och låt dem jäsa ytterligare i cirka 30 minuter.
  9. Värm ugnen till 225 grader.
  10. När pirogerna har jäst klart penslar du dem med ett uppvispat ägg och strör över sesamfrön.
  11. Grädda pirogerna mitt i ugnen i cirka 15 minuter.
  12. Avnjut de varma pirogerna med en god sallad till.

ViktVäktarna

  • WW Points (kostprogrammet från 2025:
    • Med 10 % nötfärs: hela receptet har 119 points, 5 points/pirog vid 22 stycken
    • Med 12 % nötfärs: hela receptet har 151 points, 7 points/pirog vid 22 stycken
    • Med 5 % kycklingfärs: hela receptet har 119 points, 5 points/pirog vid 22 stycken
    • Med Quornfärs: hela receptet har 119 points, 5 points/pirog vid 22 stycken
    • Med Sojafärs: hela receptet har 130 points, 6 points/pirog vid 22 stycken
  • WW Points:
  • med nötfärs 10%: hela satsen har 148 points, 7 points/pirog vid 22 stycken.
  • med Quornfärs: hela satsen har 119 points, 5 points/pirog vid 22 stycken
  • med Sojafärs: hela satsen har 132 points, 6 points/pirog vid 22 stycken

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.