Brytbröd med morot och keso

 

Här kommer ett vackert brytbröd med riven morot och keso. Den får en vacker gyllengul färg av moroten och keson försvinner under gräddningen men gör den luftig och god. Du kan pensla brödet med ägg om du så önskar, men det går även bra med vatten eller mjölk. Istället för sesamfrön så kan man ta andra frön så som vallmo, pumpa eller solros. Allt efter eget tycke och smak.

Till ett brytbröd med 8 bullar behöver du:

25 g jäst

2 1/2 dl fingervarmt vatten

2 1/2 dl riven morot

1 dl keso (0,2% fett)

1 tsk salt

1/2 msk olja

ca 6-7 dl vetemjöl (6 i degen och eventuellt lite mer till utbakningen

1 ägg till pensling (eller vatten/mjölk)

1-2 msk sesamfrön till garnering

Gör så här:

  1. Värm vattnet till fingervarmt. Smula jästen och rör ut den i vattnet i en degbunke.
  2. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta sist in mjölet (6 dl). Degen kan bli lite kladdig av keson, men lägg inte i så mycket mera vetemjöl. Låt degen jäsa i bunken till dubbel storlek (minst en halvtimme).
  3. Ta upp den på ett mjölat bakbordet och knåda den en kort stund.
  4. Dela degen på 8 lika stora bitar och rulla dem till bollar.
  5. Lägg en bit i mitten och sedan 7 bitar runt om på en bakpappersklädd plåt. Låt det vara cirka 1 cm mellanrum mellan bollarna för att de ska kunna jäsa ihop fint.
  6. Täck med en bakduk och låt dem jäsa i ungefär 20-30 minuter.
  7. Värm samtidigt ugnen till 250 grader.
  8. Pensla bröden med vatten eller ett uppvispat ägg och strö över med sesamfrön.
  9. Grädda brödet mitt i ugnen tills den fått fin färg, cirka 20 minuter. Brödet ska ha fått fin färg både på undersidan och ovansidan.
  10. Låt svalna lite under bakduk innan den bryts itu.

ViktVäktarna

  • WW Points: 6 points per bulle

9 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.