Brytbröd med morot och keso
2024/03/15
Här kommer ett vackert brytbröd med riven morot och keso. Den får en vacker gyllengul färg av moroten och keson försvinner under gräddningen men gör den luftig och god. Du kan pensla brödet med ägg om du så önskar, men det går även bra med vatten eller mjölk. Istället för sesamfrön så kan man ta andra frön så som vallmo, pumpa eller solros. Allt efter eget tycke och smak.
Till ett brytbröd med 8 bullar behöver du:
25 g jäst
2 1/2 dl fingervarmt vatten
2 1/2 dl riven morot
1 dl keso (0,2% fett)
1 tsk salt
1/2 msk olja
ca 6-7 dl vetemjöl (6 i degen och eventuellt lite mer till utbakningen
1 ägg till pensling (eller vatten/mjölk)
1-2 msk sesamfrön till garnering
Gör så här:
- Värm vattnet till fingervarmt. Smula jästen och rör ut den i vattnet i en degbunke.
- Tillsätt övriga ingredienser och arbeta sist in mjölet (6 dl). Degen kan bli lite kladdig av keson, men lägg inte i så mycket mera vetemjöl. Låt degen jäsa i bunken till dubbel storlek (minst en halvtimme).
- Ta upp den på ett mjölat bakbordet och knåda den en kort stund.
- Dela degen på 8 lika stora bitar och rulla dem till bollar.
- Lägg en bit i mitten och sedan 7 bitar runt om på en bakpappersklädd plåt. Låt det vara cirka 1 cm mellanrum mellan bollarna för att de ska kunna jäsa ihop fint.
- Täck med en bakduk och låt dem jäsa i ungefär 20-30 minuter.
- Värm samtidigt ugnen till 250 grader.
- Pensla bröden med vatten eller ett uppvispat ägg och strö över med sesamfrön.
- Grädda brödet mitt i ugnen tills den fått fin färg, cirka 20 minuter. Brödet ska ha fått fin färg både på undersidan och ovansidan.
- Låt svalna lite under bakduk innan den bryts itu.
ViktVäktarna
- WW Points: 6 points per bulle
Föregående
9 kommentarer
Nadja
Hej Emelie,
Hoppas du hinner får detta svar innan du bakar brödet. Jag behåller bottnen och bakar brödet på så sätt. Om du finner att brödets undersida behöver gräddats ytterligare så kan du lägga det på en annan plåt eller använda den från formen med avtagbara kanterna.
Hälsningar Nadja
Emelie
Behåller du bottnen på formen eller ställer du bara rundringen på en plåt? Du skriver att man ska kolla undersidan på brödet vilket blir svårt om den avtagbara bottnen är där 🙂 brödet jäser nu så jag hoppas jag hinner få svar!
Tack från Emelie!
Therese
det blev jätte tjusigt med den nya sidan.. Spännande med julkalendern som börjar i morgon då! Kikar in då igen.
Mvh
Nadja
Linda:
Tack så mycket för kommentaren. Den nya designen känns bra och jag hoppas alla ska trivas med den.
Nadja
Linda Johansson
Brödet ser härligt ut! Den nya designen gör din hemsida ännu finare. Definitivt en av min favoritmatbloggar!
Anneli- Stök i kök
ja det va en härlig färg 🙂
ser väldigt saftig o fin ut!
Katja
Det ser riktigt gott ut!
Kika gärna in på http://foodelicious.se/tavla-om-presentkort-pa-kokshem-se där man kan vinna presentkort till Kökshem.se
Katarina
Verkligen fint bröd!
Emma
Det är så gott att ha morot och keso i bröd, saftigt blir det också! 🙂