Broccoli och morotsgratäng
Broccoli, en liten grönsak som man antingen tycker om eller avskyr. Jag måste erkänna att jag inte äter den själv så ofta men jag försöker äta nyttigare, så denna grönsak fick följa med hem. Visste du att broccoli är ju en av våra mest näringsfyllda grönsaker? I alla fall, broccolin som jag hade köpt var på väg att mista sin fina gröna färg så det var dags att använda upp den. Och eftersom jag är lite ovan med denna grönsak fick det bli en gratäng. I den så blandade jag även in lite kokta morötter för det är ju så gott. Gratängen är gott till kallskuret, grillat och varför inte till en god laxbit? Det är en mycket snabblagad vardagsrätt. Om man vill piffa upp gratängen så kan man använda sina favoritörter och krydda till rätten ännu mera.
Till fyra portioner behövs det:
200 gram broccoli
200 gram morötter
2 salladslökar
1 vitlöksklyfta
1 msk rapsolja
3 dl laktosfri mellanmjölk
1 msk maizena
salt
peppar
4 msk riven ost (max 17 % för viktväktare)
Gör så här:
- Skala morötterna och skiva den. Lägg dem i lättsaltat kokande vatten och låt den knappt bli mjukna. Lägg i broccolin (som är uppdelad i mindre bitar) vid slutet så den får koka med i 1 minut.
- Häll av vattnet och fördela grönsakerna i en ugnsform. Skär salladslöken och vitlöken i små bitar och fräs dem i matoljan utan att de får ta färg.
- Häll i mjölken och redningen. Koka upp så att det tjocknar till lite. Häll det sedan över grönsakerna och salta och peppra till efter smak.
- Strö över osten och gratinera i ugn (200 grader) i cirka 15 minuter. Klart!
ViktVäktarna
- WW Points: 3 points per portion för gratängen. Servera med kyckling eller kassler (3 skivor = 2 points)
13 kommentarer
Nadja
Hej Malin
Jag använder vanligtvis inte lättmjölk men tror säkert det går bra då det finns redning med i receptet. Hur gott det blir får du bedöma själv. Naturligtvis blir det godare ju högre fetthalt man använder (oavsett vad man använder), eftersom fett är en stor smakbärare. Tack för att du kikade in på bloggen.
Hälsningar Nadja
Malin
Hej. Går det att använda lätt mjölk eller blir de inte gott då?
Nadja
Till Caroline: ja typ maizena men om du inte gillar den så kan du använda vetemjöl som binder ihop det hela. Någon redning måste du ha så att den inte blir alltför vattnig.
Hälsningar Nadja
Caroline
Vad menar du med såsredning, är det maizena då? Personligen avskyr jag redningar, finns det något annat man kan ersätta det med tycker du?
Nadja
Tack själv Malin för att du tittar in här på bloggen. Lycka till med VV.
Kram Nadja
Malin
Tack för en inspirerande blogg med många bra recept! /Malin viktväktare!
Pingback:
deena
blir middagen idag.. ser supergottttt ut. Ska servera med en grillad kyclkling!!!
jättebra blogg med goda vv recept!! Thank you!!!
Nadja
Tack Birgitta för din respons, blir så glad över att höra vad du tycker.
Nadja
Birgitta
Lagade detta idag och det var jättegott! Kommer absolut att laga den igen 🙂
Markus- johannesbo
Gör ofta broccoligratäng men aldrig tänkt på att även blanda ner morötter. Får bli nästa gång.:)
Rebecka
MUMS! Måste prova!
Kolla gärna in min nya webb-shop med cupcake-och baksaker. http://www.cupcakeshop.se 🙂
Emma
Broccoli är jättegott! 🙂 Jag har också tre buketter liggandes här hemma.