Broccoli och morotsgratäng

 

Broccoli, en liten grönsak som man antingen tycker om eller avskyr. Jag måste erkänna att jag inte äter den själv så ofta men jag försöker äta nyttigare, så denna grönsak fick följa med hem. Visste du att broccoli är ju en av våra mest näringsfyllda grönsaker?  I alla fall, broccolin som jag hade köpt var på väg att mista sin fina gröna färg så det var dags att använda upp den. Och eftersom jag är lite ovan med denna grönsak fick det bli en gratäng. I den så blandade jag även in lite kokta morötter för det är ju så gott. Gratängen är gott till kallskuret, grillat och varför inte till en god laxbit? Det är en mycket snabblagad vardagsrätt. Om man vill piffa upp gratängen så kan man använda sina favoritörter och krydda till rätten ännu mera.

Till fyra portioner behövs det:

200 gram broccoli

200 gram morötter

2 salladslökar

1 vitlöksklyfta

1 msk rapsolja

3 dl laktosfri mellanmjölk

1 msk maizena

salt

peppar

4 msk riven ost (max 17 % för viktväktare)

Gör så här:

  1. Skala morötterna och skiva den. Lägg dem i lättsaltat kokande vatten och låt den knappt bli mjukna. Lägg i broccolin (som är uppdelad i mindre bitar) vid slutet så den får koka med i 1 minut.
  2. Häll av vattnet och fördela grönsakerna i en ugnsform. Skär salladslöken och vitlöken i små bitar och fräs dem i matoljan utan att de får ta färg.
  3. Häll i mjölken och redningen. Koka upp så att det tjocknar till lite. Häll det sedan över grönsakerna och salta och peppra till efter smak.
  4. Strö över osten och gratinera i ugn (200 grader) i cirka 15 minuter. Klart!

ViktVäktarna

  • WW Points: 3 points per portion för gratängen. Servera med kyckling eller kassler (3 skivor = 2 points)

 

13 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.