Bärpaj i portionsformar
Om man är sugen på något sött så kan man göra denna enkla men ack så goda bärpaj. Jag har valt att göra pajen i små portionsformar och på så sätt så får man sig lite gott i lagom stor dos. Denna bärpaj har endast ett litet smuligt täcke över och är lika god kall som varm. När pajen har kallnat så blir smultäcket lite knäckig och extra god faktiskt. Hasselnötterna går att utesluta om man är allergisk. Om du inte finner färska bär så går det lika bra med frysta. Du kan även göra pajen i en stor pajform om du inte har små.
Till er Viktväktare: jag har valt att använda Strösocker och har inte provat att använda Lättströ eller liknande. Mitt tänk är: ät gott och njut – men bara ibland och när ”budgeten” tillåter.
Till 8 portionsformar behöver man:
250 gram bär (hallon och blåbär till exempel), 125 gram smör, 1 dl vetemjöl, 2 dl havregryn, 1 dl strösocker, 8 hasselnötter, ev 1 msk potatismjöl om du använder frysta bär
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda mjöl, havregryn och socker i en bunke. Dela smöret i tärningar och finfördela det i havregrynsblandningen till en grynig massa. Hacka hasselnötterna grovt.
Fördela bären i lätt smorda portionsformar. Smula sedan havrefraset över bären och fördela de hackade hasselnötterna också.
Grädda pajformarna tills de har fått fin färg, cirka 10-15 minuter beroende på ugn. Servera gärna med en klick vaniljsås eller glass.
ViktVäktarna
- WW Points: Totalt har receptet ovan 12 points per portion. Med margarin 80 % så blir det 11 points per portion.