Adventspaj
Fira första advent med denna fina adventspaj! Paj med smak av mandel och full med goda röda bär (jordgubb, hallon, lingon och blåbär). När jag bakar eller lagar mat så använder jag oftast helt vanliga produkter så som t.ex. socker och väljer att inte byta ut dem. Det innebär att det kan bli lite för dyrt i points för oss Viktväktare. Men om jag planerar och vet om det, så brukar jag se till att min viktväktarbudget klarar av det. Jag skippade däremot att sockra bären för att minska lite på ”pointsen” och det gick bra ändå. Det blev en lite syrligare paj men god för det. Önskar dig en riktigt fin första advent!
Adventspaj, 6-10 portioner
Pajdeg:
250 g mandelmassa
4 dl vetemjöl
200 g margarin 80 %(ev. laktosfritt)
Fyllning:
400 g bär t.ex. hallon, blåbär eller björnbär
1 1/2 msk potatismjöl
1/2 msk vaniljsocker
ev. 3/4 dl socker att sockra bären med
Tillbehör:
ev vaniljsås eller mjukrörd vaniljglass (laktosfri)
Ugn: 200 grader
Gör så här:
- Riv mandelmassan grovt och blanda samman den med mjölet.
- Tillsätt margarinet i bitar och arbeta snabbt ihop till en deg.
- Låt den ligga och vila i kylen i cirka 30 minuter.
- Tryck ut cirka 2/3 av degen i en låg pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Sätt en remsa aluminiumfolie runt om pajkanten för att ge den stöd och för att den inte ska sjunka ner.
- Nagga botten med en gaffel.
- Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i knappt 10 minuter. Ta bort folien.
- Låt eventuellt bären tina och häll bort vätskan.
- Blanda samman potatismjölet med vaniljsockret och strösockret.
- Blanda bären med sockerblandningen och fördela i pajskalet.
- Kavla ut resterande deg på lätt mjölat bakbord. Ta ut julgranar, stjärnor, hjärtan eller annat motiv med ett pepparkaksmått. Lägg dem ovanpå bären.
- Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter. Sikta lite florsocker över motiven strax innan pajen ska serveras.
- Bjud gärna pajen ljummen med vaniljsås eller mjuk rörd vaniljglass.
Viktväktarna
- WW Points: hela pajen har 169 points med sockret i fyllningen och 149 points utan. Dela det med antalet bitar man skär upp pajen i. Lägg till points för glass eller vaniljssås.
10 kommentarer
Nadja
Hej Sara
Det har en svag ton av mandel och är riktigt gott 🙂
Hälsningar Nadja
Sara
Oj mandelmassa i pajdegen, det låter spännande! Det har jag aldrig hört innan, himla konstigt egentligen för det låter väldigt gott. Hur skiljer sig smaken från vanlig pajdeg?
Mamma Mat
Vilken fantastiskt fin paj!
Hälsningar Mamma Mat
kryddburken
Oj va smarrig dne såg ut!! Riktigt läckert! Väldigt fin design för julen dessutom!
Hanna
Åh så gott det låter!! Den kommer jag att testa!
ungamorsan91
Mums! Låter jättegott! 🙂
Nadja
Till Jessica:
Ja mandelmassa gör så att pajen får lite julsmak över sig.
Till Alexandra:
Tackar så mycket!
Till Linda:
Tack så hemskt mycket 😀
Hälsningar Nadja
Linda
Vilken otroligt bra matblogg, gillade så gott som alla recept! fick ny inspiration & motivation 😉
ha det så bra!
Alexandra
Vilken fin 🙂
Jessica
Mmm, den pajen ser ju hur god ut som helst. Låter spännande med mandelmassa i pajdegen.
/Jessica