Sockrade kolakakor
Dessa enkla kakor gör du på ett nafs. Det ljusa muscovado råsockret ger kakan mild smak av kola och för att göra kakan lite roligare så sockrade jag den runt om innan gräddningen. Tanken var att jag skulle färglägga sockret med lite färg men insåg snabbt att jag hade slängt allt sånt vid senaste rensningen av kryddor och glömt köpa nya.
Deg till cirka 40 stycken:
5 dl vetemjöl, 1/2 dl ljus muscovado råsocker, 200 g smör/margarin, 1 tsk vaniljsocker, 2 msk strösocker till garnering, ev några droppar karamellfärg
Gör så här:
Mät upp mjöl, muscovadoråsocker, vaniljsocker och smör i en matberedare. Arbeta kort stund i maskinen tills det blir en deg. Blanda eventuellt strösocker med någon karamellfärg. Dela degen i två bitar och forma varje bit till en tjock rulle, ca 4 cm i diameter. Rulla dem i sockret. Svep folie om varje rulle och låt dem stå kallt i cirka 15-30 minuter. Skär rullarna med vass kniv i 1/2 cm tjocka skivor. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt dem svalna på plåt. Förvara dem sedan i en tättslutande burk. De går även bra att frysa in och plocka fram när lusten faller på.
ViktVäktarna
- WW Points: hela satsen med smör har 140 points och med margarin 80% är det 122 points. Det blir 3 points (margarin) eller 4 points (smör) per kaka vid 40 småkakor.
4 kommentarer
Nadja
Tack Tina! Vad bra att du såg att gradantalet saknades. Det går bra att grädda dem i 200 grader, grädda dem då mellan 7-10 minuter. Kika in i ugnen de sista minuterna så att de inte bränns vid. Det går även att grädda dem i 175 grader och kanske då 10-13 minuter.
Tina
Har gjort degen…ligger i kylen-men vilka grader? testar på 200…
Nette Kardemumma Gumman
Ååh ser såå goda ut!!!
Jessica
Älskar ju småkakor och jag kan tippa på att jag skulle älska dessa små godingar.