Italienskt sesambröd
Efter all julmat så var det jättegott med en värmande Kycklingsoppa som ombyte. Till soppan så passade jag på och provbakade ett jättegott brytbröd: Italiensk sesambröd. Brödet ska endast jäsa en gång och det en hel timme efter utbakning. Sesamfröna gör det här brödet knaprigt på skorpan och passar utmärkt som brytbröd till soppor.
Till ett mindre bröd behöver du:
25 g jäst, 2 1/2 dl vatten, 1 tsk salt, 1 tsk socker, 1 msk matolja, 1/2 dl sesamfrö, 6 dl vetemjöl, smör/margarin till plåten, 1 msk olja till pensling, sesamfrö till garnering
Gör så här:
Smula sönder jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader. Häll det över jästen och rör om det tills den löst sig. Tillsätt salt, socker, olja och sesamfrö. Blanda i cirka 5 dl av vetemjölet och arbeta degen smidig. Låt den vila i cirka 5 minuter. Under tiden kan du förbereda bakbordet. Knåda degen smidig på bakbordet med resten av mjölet.
Dela degen i 3 delar. Forma varje degbit till en 90 cm lång och 1 cm tjock rulle. Fläta ihop degrullarna. Snurra ihop flätan till ett bröd direkt på smord plåt. Börja i mitten och för flätan runt till en vacker brödkaka.
Pensla med olja och strö över rikligt med sesamfrö. Låt jäsa på varm, dragfri plats cirka 1 timme. Grädda i ugn vid 200 grader i cirka 25-30 minuter eller tills brödet är guldbrunt.
Nästa gång gör jag en dubbel sats på en gång, bra att ha till hands i frysen. Brödet var så gott att vi åt upp den på direkten.
6 kommentarer
Anna
Det såg jätte gott ut det ska jag nog prova och baka.
Anna
Fröken Dill
Vilket vackert bröd.
Tycker fröken Dill
Åsa/En Sida Med Mat
Mmmmmm…vad gott det verkade!!
förstår tat hela brödet gick åt!!!
Detta måste testas nu när man börjar komma i baktagen igen!
Ha det bra!
Kram Åsa.
Martina
Brödet ser riktigt gott ut, perfekt att doppa i en soppa!
Ia
Vad gott det låter! Måste testbakas! 🙂 Smart med flätningen.
Trevlig kväll!
//Ia
Jessica
Mmm, vilket fint bröd, kan riktigt tänka mig hur mumsigt det smakar ihop med en rykande het och god soppa.
Ha en bra kväll!