Wienernougat
Till julen så är en ask Wienernougat nästan lika mycket ett måste som en ask Paradis hos oss. När jag fann Monika Ahlbergs recept (ur boken: Monikas Jul) på Wienernougat så var jag bara tvungen att prova. Och jösses, det smakade precis som den köpta Wienernougaten och om inte godare! Och det var hur enkelt som helst att göra dem. Prova själv vettja!
Till en avlång form (ger mellan 36-40 bitar, beroende på storlek):
100 g flagad mandel/mandelspån, 250 g nougat, 150 g mörk choklad
Gör så här:
Börja med att rosta mandeln gyllene i en torr och inte alltför het panna. Ställ åt sidan. Skär både nougaten och chokladen i mindre bitar och smält det försiktigt över ett vattenbad. När allt är smält, blandar du ner den rostade mandeln. Blanda försiktigt så att mandeln inte går sönder. Häll upp massan i en avlång form (t.ex. brödform) med bakplåtspapper. Låt det stelna ordentligt. När Wienernougaten har stelnat skär du den i bitar och sedan är det färdigt! Mycket enkelt att göra själv och det går fort dessutom. Det är supergott att ta en bit till kaffet…mmm.
ViktVäktarna
- WW Points: hela satsen har 135 points, Om du skär upp mellan 39-45 bitar så blir 1 bit 3 points. Vid 31-38 bitar så är det 4 points per bit.
21 kommentarer
Tina
Jag gjorde detta med lite flingsalt i och då känns det inte lika sliskigt, det blev riktigt bra!
Nadja
Svar till Ida: Jo det tror jag. Tänk på chokladaskarna som står hur länge som helst i affärerna. De kanske innehåller konserveringsmedel men det gör ju även ingredienserna du använder till Wienernougaten. Så jag tror att du utan problem kan ge det i julklapp. Det blir säkert en mycket uppskattad present.
Therese
Jag ha sneglat på det där receptet jag också, dom är ju så goda.
Ha en bra dag
Ida
Okey. Men ni tror att man kan ha de framme under en dag? Tänkte baka lite godis och ge bort i julklapp och undrar om dom klarar sig en dag under granen?:)
Emmy
Åh, godaste julgodiset! Håller med – hållbarheten behöver man inte fundera på, hi hi…
Tina
Jisses..så smarrig de chocklad gottat såg ut…..
Ha en bra dag!
Åsa/En Sida Med Mat
Gud vad gott!
Och så fina bilder du tar!!
Rebecca
Åhh det där måste provas här hemma. Min sambo ääälskar wienernougat så det borde bli populärt:)
Nadja
Svar till Ida:
Jag har förvarat dem i kyl så att de inte blir alltför mjuka. Hur länge…ja säkert i 10 dagar utan problem skulle jag tro, men de räcker inte så länge 😀
Nadja
Ida
Hejsan! Dessa ser smaskens ut. Jag har funderat på att ge bort lite egengjorda praliner och dylikt i julklapp. Så jag undrar hur dessa ska förvaras och hållbarhet?
Tack för en bra blogg!
Anna
Gud vad gott det ser ut.
Anna
Carro
Mumsfilibabba! 😀
Birgitta Höglund's Mat
Hej. Vilken god konfekt.
Titta gärna in hos mig idag, så får du se lite bilder från Jamtli’s fina Julmarknad som jag besökte igår. Trevlig 2a Advent./ Birgitta
melina
svara på min fråga i min blogg?! ;D
Jessica
Hemmagjord wienernougat är ju så himla gott och helt otroligt enkelt att fixa till.
Ha en bra 2:a advent!
Rymdtomten
Det här såg riktigt smaskigt ut. Så nu blir det till
att göra julgodis…
Nadja
Svar till Martina:
Det blir mycket svårt kan jag lova, men man kan alltid försöka 😀
Nadja
Martina
Mmm, ser riktigt gott ut men hur ska man klara att bara ta en bit till kaffet 🙂
Therese
Har gjort den här väldigt många gånger med lika gott resultat. En jätte bra present med… =)
David Oberländer
Mums vad gott det såg ut. Bra fotat. Man blir sugen på att baka. Enkelt recept. Har alltid trott det vara svårare att göra.
Sandra drömkaka
Wow vilka godbitar! De där såg ÄNNU godare ut än orginal-wienernougaten! Mmm sugen jag blir 🙂