Saffransbullar med kokos
Jag har varit sugen på Saffransbullar ett bra tag nu, inte på de där vanliga som lätt blir torra utan på riktigt mjuka och goa. Dessa är precis så. De har dessutom en god fyllning av kokos och ljus muscovado socker. Saffran och kokos gå riktigt bra ihop. Bullarna går även att göra veganska; byt bara ut smör och mjölk till ett växtbaserade alternativ och pensla bullarna med vatten eller växtbaserad dryck. De går bra att frysa in om så önskas.
Detta behöver du till cirka 30-35 bullar
Deg:
50 g jäst
100 g smör (alt. västbaserat margarin)
5 dl mellanmjölk (alt. växtbaserad dryck)
1 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap (alt. agave sirap)
1 påse saffran (0,5 g)
2 krm salt
12-13 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g smör (alt. växtbaserat margarin)
1 1/2 dl kokosflingor
1 dl ljus muscovado socker
Pensling:
1 ägg (alt. vatten eller växtbaserad dryck)
Garnering:
ev lite florsocker
Gör så här:
- Smula jästen i en skål.
- Smält matfettet i en kastrull på spisen.
- Tillsätt mjölken och värm till cirka 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör tills den har löst sig.
- Tillsätt socker, sirap, saffran och salt.
- Arbeta in mjölet tills degen släpper skålens kanter.
- Låt degen jäsa under duk i cirka 30 minuter.
- Blanda samman ingredienserna till fyllningen.
- Ställ ut formar på plåtar.
- Enligt receptet ska man skeda upp degen i formarna men det gillade jag inte. Jag tog istället med mjölade händer små bitar av degen och trillade bollar som jag la i formarna. Bollarna var ungefär lika stora som en 5 krona.
- Pensla bullarna med ett uppvispat ägg.
- Gör ett hål i varje bulle och klicka i fyllningen.
- Låt jäsa ytterligare 20-30 minuter på dragfri plats.
- Grädda mitt i ugnen i 250 grader i cirka 7-8 minuter.
- Låt bullarna svalna på galler. Pudra över lite med florsocker innan servering.
ViktVäktarna
- WW Points:
- med smör: hela receptet har 268 points . Vid 35 bullar så får varje bulle 8 points.
- med margarin 80 %: hela receptet har 248 points. Vid 35 bullar så får varje bulle 7 points.
10 kommentarer
Katrin
Tack för receptet!
Har just gräddat klart tre plåtar i mitt första bullbak i vår vedspis!
Ändrade dock lite och använde honung istället för socker och blandade i fullkornsdinkel & skrädmjöl oxå.
Suuupergoda!!
Nadja
Svar till Daniella:
Tusen tack! Självklart kikar jag in i din blogg med 😀
Daniella - BakeCake
Hej!
Vilken jätte fin blogg du har! Underbara tips och recept med jätte fina bilder! Kommer definitivt att besöka din blogg många gånger till!
Kika gärna in på min blogg också och lämna en kommentar!
Kram Daniella!
My Sweet Corner
Mmm ser jättegoda ut, nu blev jag så sugen på att börja julbaka, men jag ska vänta till första advent…
bakmammorna
de ser fantastiskt fina ut! jag tänkte baka saffranslängd imorgon, men nu kanske jag måste tänka om 🙂
Nadja
Till Browneyegirl:
Oj! Tusen tack och jag hoppas att du inte kommer bli besviken.
Ha en fin fredag du med!
Nadja
Browneyedgirl
Hejsan =)
Då jag älskar att baka och lagat mat så fastnade jag direkt för din fina blogg =)
Så här har du en trogen läsare…ha en underbar fredag!
Sandra drömkaka
Oj oj oj så goda de såga ut dina saffranbullar med kokos!!! Snart blir det julbaknng 🙂
Emmas Kök
Det var inte bra att jag gick in här när jag är hungrig. Nu är det enda jag vill ha saffransbullar!! De ser fantastiskt smarriga ut!
Therese
Alltså nu måste jag försöka baka nån variant av lussebullar i helgen, jag längtar ihjäl mig..
Vill ha nuuuu..
Dom såg jätte, jätte goda ut