Trefärgad chokladmoussetårta
Gillar du choklad? Då ska du absolut prova på denna underbara moussetårtan. Himmelsk mjuk krämig choklad av tre olika sorter på en god mandelbotten. Den tar tid att laga men tro mig … den är absolut värt det. Den kan med fördel tillagas dagen innan och vill du ha en mer ”vuxen” smak på det hela kan man lägga i en matsked konjak eller rom i till exempel den mörka chokladen.
Detta behöver du till en tårta:
200 g mandelmassa, 2 ägg, 2 msk kakao, 3 gelatinblad, 4 dl vispgrädde, 100 g vit blockchoklad, 3 äggulor, 2 msk vatten x 3, 100 g ljus blockchoklad, 100 g mörk blockchoklad, ev 1-2 msk mörk rom eller konjak, nougat till garnering
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Riv mandelmassan på ett rivjärn. Tillsätt äggen ett i taget och sedan kakaon. Rör till en jämn smet. Bred ut smeten på ett välsmord och bakpapperklädd liten plåt (ca 17 x 25 cm). Grädda mitt i ugnen i 12-14 minuter. Lossa botten från formen och papperet och låt kallna. Låt formen kallna och klä den sedan invändigt med plastfolie. Lägg tillbaka botten i formen. Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten, i minst 5 minuter och låt dem ligga kvar tills du använder upp dem. Vispa grädden till ett fast skum med elvispen. Bryt den vita chokladen i mindre bitar och smält den över vattenbad. Tillsätt 1 äggula och vattnet och rör om. Ta upp och smält ett av gelatinbladen i en liten kastrull. Häll gelatinen i chokladen under omrörning och vänd sedan i 1/3 av grädden. Bre ut moussen i formen och låt stå kallt i minst 1 timme innan du fortsätter med nästa fyllning.
Gör de andra chokladmousserna på samma sätt. Bred på den ljusa moussen på den vita och låt det igen stå kallt i minst 1 timme innan du lägger på den mörka chokladmoussen. När du till sist lägger den mörka moussen så låter du det stå kallt i minst 3 timmar innan du skär och serverar tårtan. Garnera tårtan med lite nougat. Lyft upp moussen med hjälp av plastfolien och skär den i skivor med en vass kniv värmd i varmvatten.
Denna tårta är en dröm för chokladälskaren, den är mjuk och len och det smälter i munnen. Nästa gång så ska jag prova göra den i en avlång brödform så att varje chokladlager blir lite tjockare, tror det skulle bli så mycket snyggare för ögat. Jag funderar även att byta ut den mörka blockchokladen mot riktigt fin 75 % chokald för att få den mörka fina kontrasten. Nu måste jag nog ta mig en liten bit…
23 kommentarer
Nadja
Tack Maria, sånt är alltid bra att veta. /Nadja
Maria
Hej, jag har gjort den utan gelatin och utan ägg med fantastiskt resultat , den stelnar bra ändå och var supergod! Med vänlig hälsning, Maria
Nadja
Hej
Jag har faktiskt ingen aning. Jag vet att vegetarianer inte använder gelatinblad utan agar agar. Men hur mycket vet jag tyvärr inte.
Hälsningar Nadja
Em
Kan man göra den vegetarisk?? Typ byta ut gelatinbladen mot något annat? Och om man kan det vad ska man byta ut dem med och hur mycket?
Nadja
Hej Maria: har aldrig provat att frysa den, så jag har ingen aning. Du kan dock göra den dagen innan utan problem.
Maria
Ser helt fantastisk ut!! Går det frysa den?? Om man ska förbereda några dagar innan liksom 🙂
Nadja
Svar till Linnea:
Den ska stå i kylen
Linnea
Ska den frysas eller stå i kylen?
Susie i köket
Hej!
Tårtan var jättegod!
Jag hoppas det är ok att jag länkar hit från min blogg!
Lena Svensson
Den ser otroligt god ut 🙂 Hoppas allt är bra med dig
Kram lena
Karin W
Men hjälp vilken kaka! Sitter här och tänker att jag borde cykla några varv på cykeln hm……
Den verkar lite krånglig men den där ska jah testa!
Martina
Ser väldigt god ut, älskar ju choklad, precis som dom flesta tjejer tror jag. Måste komma ihåg att göra denna vid nästa bakning.
åsa - hello sugar!
det där kallar jag tårta!! den ser verkligen helt ljuvligt god ut!
Nette (Kardemumma Gumman)
ooooh, ja vill haa!!! 😛
Becca
Oj! Ååå choklad alltså! Finns det något bättre? 🙂
Du är så duktig!
Ha det mys.
Helena Ljunggren
Åh jösses! jag är egentligen ingen chokladjunkie men det där såg alldeles förträffligt gott ut 🙂
Emmas Kök
Den där ser riktigt riktigt god ut! 🙂
Therese
Jag tror dig, den tårtan måste vara värt besväret..
Åh sååå god den såg ut..
Ha en fortsatt bra dag.
Anna
Ser gudomlig ut!
Eva-Stina
Den ser helt gudomligt god ut! Måste prova göra den nån gång 🙂
Anna
Gud vad god den ser ut.
Anna
Åsa /En Sida Med Mat
Åhhhhhhhhhhhhh……….:P
Min mamma gjorde något liknande fat i chessecakeversion.
Snacka om himmelskt!
Ha en skön Söndag!
Kram Åsa.
Jessica
Tror jag hamnade i himmelriket, eller nåt =). Jisses, vilken tårta, definitivt något för mig. Denna ska absolut testas.