Havretosca

 

När jag tog fram kategorin ”Långpannebak” så snubblade jag över detta recept och tänkte att den måste jag baka igen. Sagt och gjort och här kommer resultatet. En mycket lättbakad kaka i långpanna som är väldans god.

Havretosca

Till en långpanna behöver du:

Smet: 150 g smör, 4 ägg, 3 dl strösocker, 4 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 1 dl mjölk

 Glasyr: 150 g smör, 2 dl socker, 6 msk ljus sirap, 3 dl havregryn

 Ugn: 175 grader

Du gör så här:

 Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjöl, bakpulver, smör och mjölk. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna, grädda mitt i ugnen (175 grader)  i 20-25 minuter.

Havretosca

Blanda samman alla ingredienserna till glasyren i en kastrull och värm under omrörning. Bred glasyren över den knappt färdiga kakan och grädda i ytterligare 10 minuter lite högre upp i ugnen.

HavretoscaSkär upp kakan innan glasyren har stelnat helt. Skär i lagom stora bitar då kakan är rätt så mäktig.

2 kommentarer

  • Nadja

    Hej Camilla
    Jag beklagar att mitt svar har dröjt…semester du vet.
    Jättekul att denna kaka är uppskattad av både dig och din släktingar. Så roligt att höra :).
    Ja, både luftfuktigheten och värmen kan bidra till att toscatäcket inte stelnar ordentligt. Jag har inte provat att lägga det i kylen så jag kan inte svara på om det skulle hjälpa.
    Om du testar så berätta gärna hur det gick.
    Hälsningar Nadja

     
  • Camilla W

    Hej! Älskar denna kaka och har fått så mycket beröm från äldre släktingar som säger att den minsann smakar som ”det gjorde förr”, den är fantastisk!
    Men jag har en fråga- när jag bakar den på sommaren stelnar inte toscatäcket utan det håller sig lite mjukt, gissar att det har med luftfuktigheten att göra.
    Hur ska jag göra för att få den att stelna? In i kylskåp?
    Varma hälsningar!

     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.