Skivat rostbröd

 

Att följa ett recept på matbröd och baka det ett par gånger är att lära sig. Bröd brukar inte bli detsamma, fast du bakar det precis likadant varje gång. Jag har bakat Martin Johanssons Durumbröd så många gånger för jag gillar det sättet att baka, minimalt med arbete och maximalt gott bröd, och ändå så har brödet blivit annorlunda nästan varje gång. Det kan bero på så mycket: jästen, mjölet, värmen i ugnen och i köket bland annat. Nu har jag provat ytterligare ett recept från hans bok ”Enklare bröd”, (en bok som jag verkligen), verkligen rekommenderar om du vill börja baka bröd. Detta bröd kallar Martin för ”Skivat rostbröd”. Jag kan förstå varför, brödet är extra gott som rostad.

Till ett bröd behöver du detta:

Deg:

6 g jäst (ta 3 om du har det varmt hemma)

300 g kallt vatten

390 g vetemjöl (gärna special)

7 g salt

25 g pumpakärnor

10 g linfrön

10 g vita sesamfrön

Garnering/Utbakning:

25 g pumpakärnor

10 g linfrö

10 g sesamfrö

Gör så här:

  1. Kvällen innan: Rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan mjöl, salt och frön. Rör tills allt blandats ordentligt. Täck bunken med plastpåse och låt stå i rumstemperatur 8-12 timmar.
  2. På morgonen dagen efter: Smöra en brödform och strö pumpakärnor (eller solroskärnor), linfrö och sesamfrö (ungefär lika mycket som du hade i degen) på en skärbräda.
  3. Skrapa ut degen på fröna, dra ut den till en kvadrat och vik sedan ihop en gång på mitten så de nya fröna hamnar på utsidan.
  4. Lägg degen i formen, täck med en handduk och låt jäsa i ungefär en timme.
  5. Sätt samtidigt ugnen på 250 grader. Sätt ett ugnsgaller strax under mitten och en oöm plåt på nedre hyllan.
  6. När brödet har jäst färdigt sätter du in formen på gallret och lägger några isbitar på den nedre plåten.
  7. Efter 15 minuter kan du sänka värmen till 200 grader och låta brödet gräddas ytterligare i cirka 20-30 minuter. Tiden beror helt på din ugn. Ta ut brödet ur formen, den ska kännas lätt,
  8. Ta ut brödet, vänd det ur formen och låt det svalna på ett galler.

ViktVäktarna

  • WW Points: hela brödet har 55 points. Dela det med antalet skivor du skär upp. Exempel= 10 skivor ger 6 points per skiva och vid 12 skivor så blir det 5 points.

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.