Conchiglionigratäng (pastagratäng med kassler)

 

DSC01543

Mmm, pasta. Pasta är väl en av de mest älskade maträtterna som finns. Alla tycker om det på något sätt, med någon sås eller kanske endast med ketchup. Jag råkade hitta Conchiglionipasta i min butik och blev genast nyfiken. Conchiglioni är pastasnäckor som är mycket större än vanliga snäckor. Dessa är nog 7 cm långa (ögonmått) och kan användas till gratänger eller om man vill så kan man fylla varje snäcka med något smarrigt och servera på ett buffébord. En annan sak som är toppen är att man inte behöver förkoka pastan om man inte vill, men tänk då på att pastan äter upp rätt så mycket av såsen för att kunna mjukna. Så jag föredrar ändå att förkoka dem en liten stund så att rätten inte blir så torr. Här har jag gjort en enkel pastagratäng med kassler och ost som bidrar med mycket smak till gratängen.

Det här behöver du till 4 portioner:

500-600 g kassler, 1 paket Conchiglioni pasta, 2 1/2 dl matlagningsgrädde, 1-2 vitlöksklyftor, ca 100 – 150 g  valfri men smakrik riven ost, salt, peppar, oregano

Gör så här:

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen och riv osten grovt. Skär kasslern i mindre bitar och fräs den i en kastrull tills den har tappat all vätska. Smaksätt med salt, peppar och oregano. Häll i matlagningsgrädden (om du tycker om att ha mycket sås, så ska du ha 2 paket) och blanda. Pressa i vitlöksklyftor, antalet beroende på egen smak. När allt har kokat i några minuter så är den klar. Häll nu den kokta pastan i en ugnsform och häll sedan över såsen och blanda så att den kryper in i varje snäcka. Häll över den rivna osten. Gratinera i 225 grader tills osten har smält och fått en fin färg, cirka 10-15 minuter.

DSC01540

Servera pastan medan den fortfarande är rykande het! Gärna med någon god tomatsallad och lite mozzarella. Mums!

DSC01546

9 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.