Valio Cream Cheese

Valio Laktorsfri Cream Cheese

Jag har provsmakat de nya laktosfria bredbara färskostarna från Valio och jag säger bara vad gott! Ostarna passar att användas överallt. Det är svårt att säga vilken som är godast för de passar till så olika saker. Pepparroten var jättegod på fisken, Vitlöken till pastan och Paprika-Chili är supergod på knäckemackan och är nog kanon till att smaksätta såser. Den naturella kan du använda som bas och krydda som du själv vill. Valio har lyckats igen med sina laktosfria produkter! Jag gillar dem skarpt. Till dig som räknar propoints så är 2 matskedar = 1 pp.

Veckans middagstips nr: 34/2014

Det är redan söndag och vädret är fint. Vart lördagen tog vägen vet jag inte riktigt, det blev lite höststädning med fönsterputsning och byte av gardiner. Nu är det riktigt fint i både köket och sovrummen. Jag kanske fortsätter med vardagsrummet också…Nja vi får väl se. Här kommer lite goa middagstips inför nästa veckas middagar. Hoppas ni finner något som faller er i smaken. Testa gärna något recept och berätta vad ni tycker. Ha en toppenfin vecka allesammans! Nadja

Bräckt kassler med spenat- och ostpasta

     Fisk med örter. chili o gräslök     Senapskryddade korvslantar med stekt lökt     Kålsoppa med köttfärs

     Sötsur citron- och honungskyckling     Kotlett med gremolata     Lasagne fullproppad med grönsaker o keso

Måndag: Bräckt kassler med spenat- och ostpasta (propoints)

Tisdag: Fisk med örter, chili och gräslök (propoints)

Onsdag: Senapskryddade korvslantar med stekt lök och potatismos

Torsdag: Kålsoppa med köttfärs (propoints)

Fredag: Sötsur citron- och honungskyckling (propoints)

Lördag: Kotletter med gremolata

Söndag: Lasagne fullproppad med grönsaker och keso (propoints) (vegetariskt)

Veckans söta: Chokladmaränger (propoints)

Allt-i-ett-i-ugn

Här kommer andra receptet från Viktväktarnas matkasse: Allt-i-ett-i-ugn. Den blev genast populär och uppskattad för vi gillar sådan här mat. Tiden i ugnen blev lite längre än vad receptet sa och det för att potatisen inte hade blivit mjuk ännu. Så tänk på att inte skära potatisen i alltför stora klyftor. En annan sak att tänka på är att byta ut stark Ajvar Relish mot mild om ni inte gillar stark mat. Glöm inte att komplettera måltiden med sallad så att portionerna inte blir för små. Denna måltid kommer säkert tillagas igen här hemma för den var mums.

Propoints: 10 pp / portion

Allt-i-ett-i-ugn

För fyra portioner behöver man:

800 gram potatis, 2 tsk rapsolja, 600 g kotlett i bit, 1 paprika, 1 gul lök, 2 1/2 dl vatten, 1/2 buljongtärning eller 1 msk fond, 170 gram Ajvar relish stark, 2 1/2 dl matlagningsgrädde (4 %), 3/4 solovitlök, 2 tsk paprikapulver, 1 påse sallad, 1/2 knippe salladslök

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Skala potatisen och dela i klyftor. Lägg potatisen i en ugnsfast form. Dela kotletten på längden, skär varje längd i mindre skivor. Salta och peppra köttet och stek på båda sidorna tills köttet fått fin färg. Skär paprika i bitar. Hacka löken.

Allt-i-ett-i-ugn

Lös upp den halva buljongtärningen i vatten (om fond, häll direkt) i en kastrull och blanda med ajvar relish, grädde pressad vitlök och paprikapulver. Lägg över kött, paprika och lök i ugnsformen bland potatisen och slå över såsen. Sätt in i ugn i cirka 30-40 minuter, täck eventuellt med folie mot slutet. Servera med sallad och salladslök.

Ugnspannkaka med grönsaker och skinka

Detta är första receptet jag lagar från Viktväktarnas matkasse, Ugnspannkaka med grönsaker och skinka. Den är riktigt mättande tack vare potatisen och äggen, fast jag skulle mer kalla det för en Ugnsomelett än pannkaka. Själva rätten är det inget fel på alls och den går väldigt fort att tillaga, det som tar tid är potatisen. Jag gräddade lite längre än de 15 minuterna som stod i receptet då jag använde en mindre form och rätten blev tjockare och tog längre tid att grädda, så tänk på det när ni lagar den. I häftet står även lite tips om att man kan blanda i oregano eller basilika i äggsmeten och det skulle ge rätten lite mera smak för annars är den rätt så neutral. Och önskas det en större portion så kan man öka upp antalet ägg och lägga till mer grönsaker. Passar även bra att ha med i matlåda om det skulle bli över. Ser nu fram emot morgondagens middag….

Propoints: 9 pp/portion.

Ugnspannkaka med grönsaker och skinka

Detta behöver du till 4 portioner:

600 g potatis, 1 gul lök, 1/2 röd paprika, 1/2 röd chilipeppar, 2 tsk olivolja, 180 g rökt skinka, 5 ägg, 75 g salladsost (max 25 %), persilja, 1/2 påse ruccola

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Skala och dela potatisen i mindre bitar. Jag skar det i skivor. Koka den mjuk. Hacka under tiden lök, paprika och chili. Bryn det försiktigt i oljan på låg värme några minuter (gärna i en stekpanna som tål att ställas i ugn). Strimla skinkan. Blanda skinka och färdigkokt potatis i grönsaksfräset. Dela osten i mindre bitar och låt den värmas med i ett par minuter.

Ugnspannkaka med grönsaker och skinka

Om du inte har en stekpanna som tål ugn så häller du över allt i en ugnsform som gör det. Vispa samman äggen med en nypa salt, peppar och fyra matskedar vatten. Häll äggblandningen över och stek klart i ugn, ca 15 minuter. Strö över persilja och servera med ruccola och tomater.

Viktväktarnas Matkasse

VV's matkasse

Denna vecka så testar jag Viktväktarnas matkasse. Leveransen av kassen (en fullproppad låda egentligen) kom sent igår kväll och från och med idag så blir våra middagar tillagade enligt veckans meny. Efter en snabb blick på menyn så ser jag flera recept, 5 stycken för alla vardagar, som säkerligen är riktigt goda. Med tillåtelse från Viktväktarna själva så kommer jag att lägga ut dem varefter de tillagas här på bloggen. Ikväll blir det Ugnspannkaka med grönsaker och skinka. Imorgon så är det dotterns tur att laga middagen och hon valde att göra Allt-i-ett-i-ugn. Vad säger ni om det? Jag kan berätta att råvarorna i kassen såg riktigt fina ut, för det är väl den största faran med sådana här kassar när man inte själv får plocka grönsakerna eller välja köttet. Om ni är nyfikna på recepten så är det bara att titta in här på bloggen och se efter vad som kommer. Själv ser jag fram emot att testa lite nya fräscha recept.

Veckans middagstips nr: 33/2014

Så var jag tillbaka i de vanliga lunket och i mitt huvud snurrar det av matrecept som jag vill tillaga eller prova på. Nu gäller det att inhandla allt som behövs och sedan är det bara att sätta igång. Här får ni så länge nya middagstips till er som vill ha det. Trevlig vecka på er! Nadja

Fisk i chilisås med paprika, gräslök och ost

    Kycklingtortilla à la Philadelphia      Broccoli- och morotsgratäng     Gulaschsoppa

     Persiljebiffar med kokt potatis och gräddsås     Goda pastastubbar     Rosmarinstek med kokt potatis och champinjonsås

Måndag: Fisk i god chilisås (propoints)

Tisdag: Kycklingtortilla (propoints)

Onsdag: Broccoli och morotsgratäng (propoints) (vegetariskt)

Torsdag: Gulaschsoppa (propoints) (crock-pot)

Fredag: Persiljebiff med kokt potatis

Lördag: Goda Pastastubbar (propoints)

Söndag: Rosmarinstek med champinjonsås

Chokladsnitt med maräng

Nu är jag hemma igen och tar nya tag med både bloggen och viktväkteriet. Semestern har varit toppen, vi har njutit och ätit gott i massor. Därför tar jag tag med Viktväktarna på en gång, här ska många kilon bort. Dessa kakor bakade jag under semestern och de blev en riktig höjdare. Kakan bara smälte i munnen och receptet delades ut till de flesta.

Propointsvärde: Och till oss viktväktare så är en kaka 2 propoints utan chokladströsslet medräknat (vid 35-45 stycken kakor). Hela satsen är 70 propoints. Helt klart värda varje smula!

Chokladkaka med maräng

Till en sats (40-45 stycken kakor) behöver du:

Chokladkaka:  2 3/4 dl vetemjöl, 2 msk kakao, 1/2 dl socker, 150 g smör eller margarin, 1 äggula

Maräng: 2 äggvitor, 1 1/2 dl socker

Garnering: eventuellt lite chokladströssel

Gör så här:

Blanda mjöl, kakao och socker och finfördela smöret häri. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Dela degen i tre bitar och rulla ut varje bit till en längd som är lika lång som plåten. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem.

Chokladkaka med maräng

Gör marängen: Vispa ihop äggvitorna till skum. Tillsätt sockret under vispning och vispa i några minuter. Bred marängen på längderna och strö eventuellt på strössel. Grädda i 15 minuter i 175 grader. Låt längderna stå i 10 minuter innan du skär varje längd i 15 sneda bitar. Låt kakorna kallna helt.

Chokladkaka med maräng

Veckans middagstips nr: 32/2013

Hur har ni det där ute? Behöver ni lite middagstips inför kommande vecka? Vad bra för här kommer det. / Nadja

Cayennepanerad kycklingfilé

     Hoki med gräddig purjolökssås     Svampfylld squash     Tagliatelle med bacon, vitlök, ost

     Grillade färsbiffar     Kyckling med champagnesås     Biff Stroganoff

Måndag: Cayennepanerad kyckling

Tisdag: Hoki i gräddig purjolöksås (propoints)

Onsdag: Svampfylld squash

Torsdag: Pasta med sås av bacon, ost och vitlök

Fredag: Färsbiff med Raita (propoints)

Lördag: Kyckling med champagnesås (propoints)

Söndag: Biff stroganoff

Veckans söta: Chokladkakor (propoints)

Ost och skinkpaj med röd paprika

Jag har varit sugen på paj ett bra tag nu och äntligen blev det av. Fråga mig inte varför det har tagit så lång tid att göra en. Det blev till slut en Ost- och skinkpaj med röd paprika och pajdeg med keso. Resultatet blev supergott! Detta är en mild paj som du kan krydda till ordentligt om du byter ut mild ost till lagrad eller kryddar med stark paprika istället för söt…ja ni förstår nog vad jag menar.

Propoints: Hela pajen har totalt 61 propoints. Vid 4 portioner så är 1 bit 15 propoints och vid 6 portioner är det 10 propoints per bit.

Ost- och skinkpaj med röd paprika

Till en paj behöver du:

Pajdeg med keso: 100 gram smör/margarin, 100 gram keso (max 3 %), 3 1/4 dl vetemjöl

Fyllning: 100 gram rökt skinka, 100 gram riven ost (max 17 %), 3 ägg, 2 1/2 dl mellanmjölk, 1 1/2 krm salt, 1 krm paprikapulver, svartpeppar, 1 liten röd paprika

Gör så här:

Börja med pajskalet. Blanda smör, keso och mjöl. Gör gärna pajdegen i en maskin och låt det gå precis tills degen går ihop. Tryck ut degen direkt i en pajform och låt den vila kallt i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Förbered fyllningen under tiden. Skär skinkan och paprikan i bitar. Riv osten grovt. Vispa ihop ägg och mjölk, krydda det med salt, paprikapulver och peppar.

Ost- och skinkpaj med röd paprika

Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda i 10 minuter. Fördela skinkan och paprikan i pajformen. Häll över äggblandningen. Fördela sedan osten. Grädda pajen i cirka 25-30 minuter eller tills äggstanningen stelnat.

Ost- och skinkpaj med röd paprika

Låt pajen vila i 5 minuter innan du skär i den. Servera med en blandad grönsallad eller dela den i portionsbitar och frys in till matlådor.

Veckans middagstips nr: 31/2014

Och så är det snart dags för en ny vecka. Det innebär förstås nya middagstips här på bloggen. Det är faktiskt bra att planera in sina måltider. Du har koll på vad du äter, kan göra inköpen i förväg och slipper stresshandla, den som kommer först hem kan börja laga maten och du sparar in tid under veckan. Bara fördelar eller vad säger ni? // Nadja

     Mild paprikagryta

     Grönsakspaj     Kycklingcurrygryta     Pastapytt med lantkorv och grönsaker

     Potatislåda med kassler     Rosmarin- och vitlöksmarinerad kotletter     Lasagne al forno

Måndag: Mild paprikagryta (Crock-Pot)

Tisdag: Grönsakspaj (propoints) (vegetariskt)

Onsdag: Kycklingcurrygryta (propoints)

Torsdag: Pastapytt med lantkorv o grönsaker (propoints)

Fredag: Potatislåda med kassler

Lördag: Rosmarin- och vitlöksmarinerade kotletter (propoints)

Söndag: Lasagne al forno (propoints)

Veckans söta: Rimbobullar (propoints)

Gott med köttfärs!

Glöm inte bort hur mycket gott ni kan laga med köttfärs. Köttfärsen kan verkligen varieras och många olika maträtter kan tillagas. Vilken blir er nya favorit?

Köttfärsrulle med skinka och ost

Köttfärsrulle med skinka och ost (propoints)

Baconbiffar

Baconbiffar

Köttfärsfyllda paprikor

Köttfärsfyllda paprikor (propoints)

Italienska köttbullar i mild tomatsås med basilika

Italienska köttbullar i tomatsås

Ostbiff med paprikaströssel

Ostbiffar med paprikströssel

 

Eva Solo’s höstpressvisning

Jag berättade tidigare om att jag tillbringade en dag och gick på olika pressvisningar och en av dem var Eva Solo’s. Vilka underbara och stilrena saker vi talar om här. Jag blev riktigt förtjust i hennes produkter och vill ha dem i mitt kök. Här får ni ett titt på hösten utbud.

Eva Solo's pressvisning hösten 2014

Eva Solo’s kända Gravity serie har ni väl inte missat? Locket som man kan sätta fast på kastrullen är ju toppen.

Eva Solo's pressvisning hösten 2014

Nu kan även redskapen placeras på kastrullens kant. Tummen upp!

Eva Solo's pressvisning hösten 2014

Snygga batteridrivna tvålmaskiner…eller varför inte diskmedel?

Eva Solo's pressvisning hösten 2014

Även timer, kaffekannor, muggar och skålar finns i samma design

Eva Solo's pressvisning hösten 2014

Gissa vad dessa vackra röda kors är? Jo härliga vågar.

Veckans middagstips nr: 30/2014

Här kommer nya middagstips inför veckans som kommer. Hoppas ni finner något som lockar. / Kram kram Nadja

Biffröra med bakad potatis

     Krämig italiensk tomatsoppa     Macaroni and cheese      Senapskryddade korvslantar med stekt lökt

     Nachotallrik     Allroundmarinerade kycklingben     Vinkokt kalvhögrev

Måndag: Biffröra med bakad potatis (propoints)

Tisdag: Krämig italiensk tomatsoppa med frikadeller (propoints)

Onsdag: Macaroni and Cheese med bacon (alt. vegetariskt)

Torsdag: Senapskryddade korvslantar med potatismos

Fredag: Nachotallrik (propoints)

Lördag: Allroundmarinerade kycklingben (propoints)

Söndag: Vinkokt kalvhögrev (Crock-Pot)

Veckans söta: Äppel- och citronmuffins

Torsk med nudelwok

Jag är med i en Viktväktargrupp på Facebook och där blev jag inspirerad att göra denna rätt. Jag har aldrig förr lagat fisken på detta sätt och resultatet blev riktigt gott. Jag testade mig fram, tog det jag hade hemma och så här blev resultatet:

Torsk med nudelwok

Receptet nedan är till 4 portioner och om du räknar propoints så är en portion 9 pp.

Torsk med nudelwok

Detta behövs till 4 portioner:

600 g torsk (gärna ryggfilé), 600 gram frysta wokgrönsaker, 4 tsk olja, 1 1/1 tsk ingefära (pulver då jag inte hade färsk), 2 msk japansk soja, 1 -2 tsk sambal oelek (eller efter eget tycke), 4 portioner (à 40 gram) okokta äggnudlar, salt, peppar, 4 msk Thai Sweet Chili Sauce

Gör så här: Dela varje ryggfilé i tre bitar och fräs den sedan i matolja. Salta och peppra. Lägg torsken åt sidan när den är klar. Koka upp vattnet till nudlarna.

Torsk med nudelwok

Fräs wokgrönsaker i samma panna som torsken fast på lite högre värme. Krydda med sojan och ingefäran, om du har färsk ingefära så är den att föredra. Smaka eventuellt av med lite salt och peppar. När grönsakerna har fräst färdigt så kan du lägga tillbaka fisken i pannan och blanda. Stäng av värmen på plattan. Lägg nudlarna för kokning och passa dem för de blir klara på bara någon minut.

Torsk med nudelwok

När nudlarna är klara så är det bara att blanda ihop allt och servera det lite med Thai sweet chili…o en grönsallad så klart. Hoppas det smakar.

Åhléns höstpressvisning

I mitten av augusti så sprang jag nästan en hel dag på olika pressvisningar där de visade höstens och vinterns fina nyheter. I våras var jag för första gången hos Åhléns på visning och nu var det dags igen. Jag blev inte besviken. Det fanns så mycket fint. Det kändes inte ett dugg konstigt att titta på julsaker redan nu, tvärtom så var det bara kul. Här kommer lite bilder på hur fint vi kan få det i år.

Åhléns pressvisning hösten 2014

Mycket fina grejer kommer att finnas till julköket

Åhléns pressvisning hösten 2014

En sån här vacker dukning kan man fixa till julen. Enkelt med vackert.

Åhléns pressvisning hösten 2014

Visst var dessa tomtenissar söta? Denna ljusstake vill jag ha!

Åhléns pressvisning hösten 2014

Fler ljuvliga tomtar

Åhléns pressvisning hösten 2014

Och vill man inte ha det klassiska röda så kan man välja vitt…

Åhléns pressvisning hösten 2014

…eller guld

Veckans middagstips nr: 29/2014

Ytterligare en vecka har gått och jag tror nu att alla har kommit in i sitt vanliga lunk igen förutom jag. För nu börjar min semester! Jag håller på och packar lite för snart så bär det av mot lite varmare breddgrader. Men jag låter det inte påverka er vardag så här kommer nya middagstips och fler kommer ni få medan jag är borta. Kram på er! / Nadja

Tagliatelle med vitlökskyckling

     Ris med asiatisk touch     Örtgratinerad falukorv     Fransk tomatfisk

     Köttfärspaj i portionsformar     Medaljonger     Thai Beef Ginger & Lemon wok

Måndag: Pastawok med vitlökskyckling (propoints)

Tisdag: Ris med asiatiska smaker (proppoints) (vegetariskt)

Onsdag: Örtgratinerad falukorv (propoints)

Torsdag: Fransk tomatfisk

Fredag: Köttfärspaj i portionsformar

Lördag: Medaljonger med ugnstekt potatis

Söndag: Thai Beef Ginger & Lemongrass

Veckans söta: Kardemummapannacotta med apelsin (propoints)

Äppeltider

Det är äppeltider och jag kan bara inte låta bli att dela med mig av några goda recept med äpplen i. Vad sägs om detta:

Äppelmazariner

Äppelmazariner  

Äppelpaj med kokos

Äppel- och kokospaj

Vetelängd med äppelmos

Vetelängd med äppelmos

Äppelmuffins med havretopping

Äppelmuffins med havrefras

Äppelkaka med ananas

Äppelkaka med ananaskross

Fler recept finner du om du söker på ”äpple” i sökfunktionen.

Lilla Bloggdagen, tema FOTO

Lilla Bloggdagen

I början av oktober så kommer det hända lite roliga saker och om du har en aktiv blogg så kan du få hänga med. Bland annat så kommer jag vara med på Lilla Bloggdagen och denna gång så är temat FOTO. Marlene och Annelie håller på för fullt och fixar inför denna dag och det ska bli så spännade. Jag har fått lite (bara lite) inside information och därför kan jag med gott samvete säga att det kommer bli en rolig och spännande dag. Det kommer bli en heldag där vi får lära oss grunderna inom fotografering, göra praktiska övningar, äta från en god lunchbuffé, delta i tävlingar och utlottningar. Vi kommer vara ute i vackra Sundbygård i Huddinge. Jag vet även att vi kommer få en goodie bag och innehållet i den kommer även att vara vår rekvisita för fotografering. Så om du är en sponsor som vill bidra till denna goodiebag så är du välkommen att kontakta Marlene på mrinda@swipnet.se. Anmälan till Lilla bloggdagen kan du göra HÄR, skynda på då platserna är begränsade. Vi ses!