Nyheter från Johnny’s

Det märks att årets grillsäsong är i gång. Inte bara på att en massa folk grillar utan även hos producenterna. Det ploppar upp nyheter hela tiden. Johnny’s senap är en av dem som har kommit ut med lite nyheter. Detta kompletta grillpaket (senap, hamburgaredressing och ketchup) kommer finnas i begränsad upplaga under grillsäsongen.

Johnny's senap

Senap med smak av Mango & Habanero: en senap med lite fruktkaraktär, passar bra som tillbehör till pulled pork fylld i ett gott bröd.

Ketchup Jalapeno: en kryddig ketchup med smakrik hetta, gott till revbensspjäll.

Hamburgaredressing Rödlök & Bacon: en dressing med rökig smak, passar utmärkt till grillade grönsaker.

Veckans middagstips nr 14/2014

Och då var vi redan inne i påskveckan. Får ni gäster eller är ni bortbjudna? Hur det än blir så hoppas jag att ni får en riktigt fin och härlig påsk. Här kommer lite tips på vad ni kan ha till middag denna vecka. Sköt om er! Nadja

Provencalsk helgskinka

     Kycklinggryta med kabanoss     Senapsbiff med stekta grönsaker     Potatislåda med kassler

     Grönsakspaj     Krämig tagliatelle med rökt lax och citron     Pepparbiff, hasselbackpotatis och rödvinssås

Måndag: Kycklinggryta med kabanoss

Tisdag: Senapsbiff med grönsaker (propoints)

Onsdag: Potatislåda med kassler

Torsdag: Grönsakspaj (propoints) (vegetariskt)

Fredag: Krämig tagliatelle med rökt lax och citron (propoints)

Lördag: Provencalsk Helgskinka

Söndag: Pepparbiff med rödvin och hasselbackspotatis

Veckans söta: Påskens kokosrutor

Citrontårta

Äntligen så har jag fått min kusins dotter Anita A.I. att gästblogga här hos mig. Hon är nog lika tokig i bakning som jag. Vad sägs om hennes fina Citrontårta? Den låter fantastiskt god och verkar inte alls så svår att göra. Kanske ska man ta och göra den till påsk? Passar nog perfekt med tanke på den fina gula färgen. Anita tipsar att man bör göra tårtan kvällen innan och låta den stå till sig under natten. Tack Anita!

anitas citrontårtaTill en tårta behöver du:

Tårtbotten: 3 ägg, 3 dl strösocker, 1 dl vatten, 3 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 1 tsk vaniljsocker, rivet skal från 1 citron, utspädd citronsaft att pensla bottnarna med

Vaniljkräm: 5 dl grädde, 2 dl socker, 3 msk maizena, 1 tsk vaniljpulver

Lemoncurdgrädde: 3 dl vispgrädde, 1,5 dl lemoncurd

Gelé: 1,30 dl koncentrerad citronsaft, 2 gelatinblad, gul karamellfärg

Garnering: 5 dl vispad grädde, 4 citroner, citronmeliss

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att göra tårtbotten: Smöra och mjöla två runda formar. Vispa ägg och socker ljust och pösigt, värm vattnet lite och tillsätt det sedan försiktigt i äggblandningen. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsockret och sikta sedan ner det i smeten. Rör om försiktigt och riv över citronskalet. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter (stickan ska vara torr). Låt svalna ca 5 minuter i formen, vänd sedan bottnarna på galler där dom få svalna helt. Dela bottnarna på mitten så att du har 4 lika tjocka bottnar och pensla dom sedan med citronsaften.

Gör nu vaniljkrämen: häll grädde, socker och maizena i en kastrull och värm sedan upp under omrörning tills den tjocknar. Ta bort kastrullen från spisen och vispa i vaniljpulvret. Ställ åt sidan och låt det svalna.

Gör nu lemoncurdgrädden: vispa grädden tjock och tillsätt lemoncurden. Vispa tills allt blandats samman.

Förbered gelén: lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter. Värm upp 1/2 dl av den koncentrerade saften i en kastrull, ta upp och krama ur gelatinbladen. Lägg den sedan i den varma saften. Rör om tills gelatinbladen smält helt. Häll i resten av den varma saften och tillsätt karamellfärgen. Rör om och låt stelna i 15 min i kylen.

Dags att sätta ihop tårtan. Ta de delade bottnarna, bred hälften av vaniljkrämen på den understa delen. Lägg på botten nummer 2 och bred på all lemoncurdgrädde. Lägg på botten nummer 3 och bred över resten av vaniljkrämen. Lägg på den översta tårtbotten och bred över ett lager med vispad grädde över hela tårtan. Spritsa gräddrosor i en ring/krans runt om tårtan. Det är viktigt att rosorna står tätt annars kommer gelén att rinna emellan och ner på sidorna av tårtan. Häll försiktigt gelésaftet över tårtan med hjälp av en sked, tills den runda ringen innanför gräddrosorna är helt täckt med ett tunt lager.  All gelé kanske inte går åt. Dekorera med tunt skivade citronskivor och blad från citronmeliss. Låt tårtan gärna stå i kylen över natten.

Vill du också gästblogga? Maila mig på nadjaskitchen@hotmail.com

På lunch med Caj P’s och Landmann

För två veckor sedan så var jag inbjuden på en fantastisk lunch med Caj P och Landmann. Caj P’s talesman berättade att hela 80 % av alla svenskar brukar grilla och då grillar vi helst fläsk, nötkött och kyckling. Och det är hela 45 % som köper färdiga marinader när de ska smaksätta vid grillning.

Caj P och Landmann lunch

Lagom till denna säsong så har Caj P förnyat sitt marinadsortiment med ännu bättre recept där samtliga sorter är glutenfria. Caj P’s marinader kan med fördel användas till alla typer av kött, fisk, skaldjur och även grönsaker.

Caj P marinad smokey honey

Det finns sex olika smaker på deras färdiga marinader: Smokey Honey (nyhet 2014), sweet chili (nyhet 2014), red wine, allround, garlic och chicken. Samtliga är som sagt helt glutenfria.

Caj P och Landmann lunch

Caj P’s kock och matkreatör Anders Tegnér hade tagit fram härliga grillrätter. Vi fick provsmaka på allt och jag kan säga att det var helt fantastiskt. Anders gav oss även några bra grilltips:

  • Tänd grillen i tid. Grillen och gallret ska vara varmt.
  • Fisk och skaldjur behöver mindre marineringstid. Räcker med en halvtimme till timme.
  • Grönsaker smaksätts gärna med BBQ-olja eller glaze. Lök och morot gör sig speciellt bra på grillen och får en fin konsistens och smak.
  • För att lyckas med grillningen, köp en termometer.
  • Om du vill grilla fisk, köp den färsk. Doppa en halv lök i olja och gnugga den mot det heta grillgallret, då fastnar inte fisken.

Landmann delade med sig av årets nyheter och berättade skillnaden mellan kol- och gasolgrill. De visade även många roliga tillbehör så som rökflis, grillplankor, dancing chicken och pizzasten som kan göra din grillning ännu bättre. Du kan läsa om det här.

Niehoffs och Rindå

Mitt fina och trevliga lunchsällskap var Marlene Rindå, bloggerskan bakom fdensammamamman, och Annelie Niehoff, bloggerskan bakom Niehoffs.

 

Bogstek med franska kryddor och vitlök

Franska kryddor och vitlök är underbara smaksättare till kött och stekar. Denna stek har jag ugnstekt tills den kändes mör och köttsaften var genomskinlig. När jag steker en köttbit i ugn så brukar jag passa på och göra annat under tiden, jag tittar till den bara lite då och då, det mest för att se att inte köttsaften har torkat i formen. Häll då i lite vatten. Du kan komma att behöva hälla i mera under stekningens gång. Ugnstemperaturen brukar ligga på 175 grader och beräkna cirka 1 timme per kilo. Glöm inte att vända steken efter halva tiden.

Propointsvärde: 100 gram = 3 propoints

Bogstek med franska kryddor

Till 4-6 portioner behöver du:

cirka 1,2-1,5 kg bogstek, franska kryddor, salt, 2-3 vitlöksklyftor, vatten

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram en ugnsfast form och häll i lite matolja (typ 1-2 matskedar). Skölj av köttbiten och vänd den sedan i matoljan. Salt och krydda med franska örter. Pressa över vitlöksklyftorna och gnid in dem på köttets ovansida. Häll lite vatten i botten på formen och lägg den mitt i ugnen för gräddning.

Bogstek med franska örter och vitlök

Efter 1 timmer eller så kan du vända på steken och krydda på lite mera med salt och franska kryddor. Häll eventuellt i lite mera vatten. Stek färdigt tills den får fin färg och köttsaften är klar. Om du använder köttermometer så köttet ha en innertemperatur på 80 grader. Låt köttet vila i 15 minuter innan du skär upp den i fina skivor.

Problem med att rengöra grillen?

Tävlingen är avslutad – vinnarna håller på att dras

Varje år återkommer problemet med att rengöra grillgallret. Vileda har nu kommit med en ny svamp som ska underlätta detta. Svampen Glitzi Power Inox är sydd med trådar av rostfritt stål som enkelt ska lyfta bort inbrända rester och grov smuts. Svampen kan även användas på t.ex. fastbrända grytor. Jag har fått en för att testa och undrar om du också skulle vilja testa göra det?

Vileda Glitzi Power Inox

Jag har fem stycken kit att dela ut. Ett kit består av den nya svampen samt ett paket diskdukar. Men för att få vara med i utlottningen så måste du svara rätt på denna fråga:

Vad är Viledas nya Glitzi Power Inox svamp sydd av?

Sista dagen för att svara på frågan och få en chans att vara med i utlottningen är den 13 april. Därefter dras 5 stycken vinnare som får sig ett kit hemskickat. Glöm inte att lämna en giltig e-mail adress så att jag kan nå dig.

Veckans middagstips nr 13 / 2014

Våren brukar vara en tid då det händer mycket och det gör det just nu för mig. Schemat är fullspäckat både privat och på jobbet. Men jag gör mitt bästa för att inte bloggen skall bli lidande. Kan ni tänka er att det är påsk nästa vecka? Under veckan som kommer så ska ni få ett recept på en mycket god och smakrik stek som passar bra till påsk. En liten tävling är på gång också. Om du grillar mycket så ska du absolut vara med. Tills dess så får ni nya middagstips. Må så gott!

Ugnsbakad lax med Philadelphia

     Senapskryddade korvslantar     Potatissoppa med purjolök och majs     Mexikanska köttbullar med guacamole

     Skink- och svamppaj      Crunchy Salsa Burger     Rosmarin- och vitlöksmarinerad kotletter

Måndag: Ugnsbakad lax med Philadelphia

Tisdag: Senapskryddade korvslantar med potatismos

Onsdag: Potatissoppa med purjolök och majs (propoints)

Torsdag: Mexikanska kycklingköttbullar 

Fredag: Skink- och svamppaj (propoints)

Lördag: Crunchy Salsa Burger (propoints)

Söndag: Rosmarin- och vitlöksmarinerade kotletter (propoints)

Veckans söta: Färglada små cupcakes

Muscovadosirap

Muscovado_Sirap_Fairtrade_Jpgrgb

En nyhet i bakhyllan är Dansukkers nya sirap: Muscovadosirap. Det är en mörk smakrik Fairtrademärkt sirap med god lakritston. Man kan ringla den direkt över glassen som sås eller använda den i marinader, bakverk och även maträtter. Jag provsmakade den och den var god med eftersmak av lite lakrits.

Foto: Pressbild från Dansukker.se

Cayennepanerad kyckling

Vet ni hur god och saftig kycklingen blir när man panerar den? Här har jag bara rullat kycklingen i lite ströbröd som är smaksatt med cayennepeppar och salt. Inget ägg eller annat utan bara lite ströbröd för krispighetens skull. Supergott blev det. På bilden serveras den med pastawok men du kan gott och väl servera den skivad till en god krispig sallad. Jag har använd Kronfågels senaste nyhet Minutfilé (utbankad hel kycklingfilé) just för att den har kortare stektid. Denna rätt är mycket lättlagad men ack så god.

Cayennepanerad kycklingfilé

Till 4 portioner behöver du:

1 paket Kronfågel Minutfilé, 1 dl ströbröd, 1-2 tsk cayennepeppar, salt

Gör så här:

Värm en stekpanna med matfett.

Cayennepanerad kycklingfilé

Blanda ihop ströbröd med cayennepeppar och salt. Skär eventuellt kycklingen i mindre bitar och vänd den sedan i ströbrödet.

Cayennepanerad kycklingfilé

Stek kycklingen cirka 3 minuter på var sida. Kycklingen kan serveras som på bilden med pastawok eller till en god sallad för magrare variant.