Mexikansk grönsakspizza med tacotopping

Här får ni första receptet från Linas matkasse som jag just nu buzzar hos Buzzador. Detta recept är överraskande gott. Om ni kör en köttfri dag i veckan eller är vegetarianer, så tycker jag att ni ska prova att göra denna måltid. En pizza är mer mättande än vad man tror om man serverar sallad till. I receptet nedan så står det att man skall lägga färska grönsaker, majs och chipsen efter gräddningen. Jag gjorde tvärtom, la allting på en gång och sedan in i ugn. Välj själv hur du vill göra.

Propoints: En pizza blir 14 propoints efter min beräkning. Jag fann inte hur mycket en Piadina är men räknade då en Pizza Tortilla istället. Samma sak för gällde färdig pizzasås, valde då en klassisk tomatsås från välkänt märke.

Mexikansk grönsakspixxa med tacotopping - linas matkasse - propoints - viktväktarna - vegetariskt - taco

Till 4 portioner behöver du:

1 gul lök, 2 vitlöksklyftor, 1 msk paprikapulver, 1 msk torkad oregano, 1 msk spiskummin, 1 msk socker, 1 msk tomatpuré, 1 krm cayennepeppar, 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar, 1 burk (400 g) pizzasås (jag fick från Delizie), 1 förp (285 g) färdigkokta röda linser, 3 dl vatten, 1 zucchini, 1 ask körsbärstomater, 1 röd paprika, 4 Piadina (typ lite tjockare tortillabröd), 50 g riven parmesan, ca 150 g majs, 100 g tortillachips, 1/2 kruka färsk oregano

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader. Grovhacka löken. Fräs i en stekgryta i lite olja, ca 3-4 minuter. Pressa i vitlöken och lägg i alla kryddor. Blanda väl. Häll burken med  pizzasåsen, de röda linserna (sköljda och avrunna) och vattnet. Låt puttra utan lock i 8-10 minuter. Mixa såsen slät med en stavmixer.

Mexikansk grönsakspizza med tacotopping - linas matkasse - vegetariskt - propoints - nadjaskitchen.se - taco -

Skiva zucchinin tunt. Dela körsbärstomaterna och skär stavar av den röda paprikan. Lägg ut piadinabröden (eller tortillabröd) och fördela tomatsåsen över dem. Fördela även zucchini och parmesan. Grädda i omgångar mitt i ugnen 4-5 minuter. Toppa de nygräddade pizzorna med färska grönsaker (tomaterna och paprikan) tillsammans med majs, tortillachipsen och färsk oregano (vilket jag glömde enligt bilden).

Recept: från Linas matkasse

Linas matkasse

Jag fick ett erbjudande via Buzzador att buzza om Linas matkasse. Naturligtvis så tackade jag ja,  för då fick jag chansen att jämföra den mot Viktväktarna matkasse som jag hade för en månad sedan.

1701_LitasMatkasse_pages_600x250

Första intrycket av Linas matkasse var att grönsakerna inte var det allra färskaste, en lök var till exempel frostskadad och fick slängas, pak soin såg trött och halvvissen ut . Däremot så var de andra råvarorna så som fisk, kött och kyckling bra. För att kunna tillaga måltiderna enligt recepten, så behöver man ha en del saker hemma och då är det positivt att Lina mailar dig veckan innan och skriver om kassen du kommer att få, du får din meny och meddelande om vad som är bra att ha hemma, så som kryddor m.m.  Annars är recepten mycket varierande och jag personligen finner det roligt att testa nytt. Men risken med en sådan här kasse (förutom att t.ex. grönsakerna inte är så fina som när man plockar dem själv i butik) är att alla maträtter inte faller en i smaken. Men det är ju så med vilken matkasse som helst. Men känner man att man är inne på samma maträtter om och om igen, ja då kan en sån här kasse vara roligt att få hem. Recepten i sig är inte svåra alls enligt mig. Ett litet tips är dock att läsa igenom hela receptet innan du börjar med matlagningen. Lina har gjort det så att hon skriver i receptet hur mycket av varje sak du behöver.

Vilken kasse är då bäst? Båda kassarna borde se till att råvarorna/grönsakerna är färska och fina. Det Linas matkasse vinner på enligt mig  är just mailet man får veckan innan för då kan man köpa hem det man saknar. Det Viktväktarnas kasse vinner på är att måltiderna är propointsberäknade för oss viktväktare. Annars är de så gott som lika i allt.

Jag kommer att dela med mig av recepten precis som jag gjorde med Viktväktarnas. På så sätt kan även ni själva jämföra och få er en egen uppfattning om hur det är.

Veckomenyn i min kasse ser ut så här:

Veckans meny i Linas Originalkasse vecka 44
A Snabb: Ugnsbakad lax med sojavinägrett, pak soi och lime
B Tuff: Senapskryddad pannbiff med coleslaw på rotselleri och äpple
C Medel: Grekisk fläskkarré med tzatziki och medelhavssallad
D Snabb: Pollo alla Cacciatore med papardelle
E Medel: Mexikansk grönsakspizza med tacotopping

I skrivande stund så har jag provsmakat de två sista rätterna och den ena kommer ut på bloggen lite senare idag.

Vinn 2 biljetter till Mitt Kök Mässan Sthlm

Mitt kök - mässa - vinn biljetter - mitt kök mässan stockholm - stockholmsmässan - gratis biljetter

Torsdagen den 6 november börjar årets Mitt Kök-mässa och den pågår ända fram till söndagen den 9 november. Skulle du vilja gå? Jättebra, för jag får lotta ut 2 biljetter till en person. Årets tema är Hälsa, så för att få vara med i utlottningen så ber jag dig beskriva vad är hälsa för dig i detta inlägg. Gör det senast måndagen den 3 november för vinnaren kommer att dras den 4:e och även meddelas då. Senast onsdag vill Stockholmsmässan veta vinnaren blev så det gäller att svara så fort som möjligt om du blir den lycklige. Lycka till allihopa!

Mitt-kök logan är tagen från Stockholmsmässans bildbank för pressen.

Veckans middagstips nr 38/2014

Ni har väl inte undgått att det är vintertid från och med i dag. Om ni har det så är det dags att ställa tillbaka tiden en timme. Själv så skulle jag tycka det är toppen om man tog bort det här med sommar och vintertid, en helt onödig grej. Jag vill att du kikar in på bloggen i början av nästa vecka. Då kommer jag att få lotta ut 2 stycken biljetter till Mitt Kök mässan i Stockholm som pågår mellan den 6 – 9 november. Om du bor i närheten av Stockholm, gillar mat och vin så ska du självklart vara med.

Vad händer mera? Jo på måndag så blir det en leverans av Linas matkasse. Då kommer jag att passa på och jämföra den med Viktväktarnas matkasse som jag hade för någon vecka sedan och även dela med mig av en del recept. Spännande eller vad säger ni? Trevlig vecka på er!   / Nadja

Potatislåda med kassler

      Kesoplättar     Korvstroganoffgratäng     Fisk Bourguignonne

     Kycklingquesadillas     Lasagne al forno     Pasta med lövbiffsås

Måndag: Potatislåda med kassler (propoints)

Tisdag: Kesoplättar (propoints) (vegetariskt)

Onsdag: Korvstroganoffgratäng

Torsdag: Fisk Bourguignonne

Fredag: Kycklingquesadillas

Lördag: Lasagne al Forno (propoints)

Söndag: Pasta med lövbiff a la Gabbi (propoints)

Veckans söta: Arraksbollar

Kycklingwok med ananas

Sista receptet i min Viktväktarkasse kommer här: Kycklingwok. I vår familj så är vi inte så förtjusta i att ha frukt i maten och det skulle man ha här. Vi löste det genom att ta bort ananasen och ta den som en efterrätt istället men vi la i ananasjuicen enligt receptet. Ni gör som ni själva vill, ta med ananasen eller ta bort den, krydda till lite extra med salt och peppar för det tycker jag behövs här. Om du har grönsaker i kylen som börjar bli lite tråkiga så kan du använda upp dem i denna rätt.

Propoints: 12 pp/portion enligt receptet nedan

Kycklingwok med ananas - viktväktarna - propoints - viktväktarna.se - vvtillsammans

Till 4 portioner behöver du:

600 gram kycklingfilé, 1/2 knippe salladslök, 1 röd paprika, 1/2 burk konserverad ananas, 250 gram champinjoner, 1 msk rapsolja, 2 msk tomatpuré, 2 msk japansk soja, 250 g äggnudlar, 1/2 påse ruccola

Gör så här:

Strimla kyckling, lök och paprika. Tärna ananasen (spara juicen) och skiva svampen.

Kycklingwok med ananas - viktväktarna - propoints - vvtillsammans - kycklingwok -

Fräs kyckling i oljan i en wok- eller stekpanna. Tillsätt lök, paprika, ananas, svamp och tomatpuré. Låt det fräsa under 2 minuter. Häll i soja och 1 dl ananasjuice och låt det bli varmt.

Kycklingwok med ananas - viktväktarna - propoints - viktväktarrecept - vvtillsammans - vvkasse -

Tillaga nudlarna enligt förpackningen. Servera woken med nudlar och ruccola. Smaklig måltid!

Veckans middagstips nr: 37/2014

Det är redan mitten av oktober och det börjar märkas. Termometern sjunker och igår såg jag att folk fick skrapa vindrutorna på sina bilar, frostnätterna har alltså kommit. Kikade lite i kalendern och såg att nästa söndag är det dags att ändra till vintertid och det är 6 veckor till första advent. Jag har sagt det hundra gånger tidigare och jag kommer säga det hundra gånger till: tiden går alldeles för fort! Kram på er/ Nadja

Hoki med gräddig purjolökssås

     Kycklinggryta med kabanoss     Oregano- och paprikabiffar     Ugnstekt falukorvspytt med ägg

     Kasslerpizza med champinjoner     Fläskbog med ris och stekt potatis     Fisk med kall gräslökssås

Måndag: Hoki i gräddig purjolökssås (propoints)

Tisdag: Kycklinggryta med kabanoss (propoints)

Onsdag: Oregano- och paprikabiffar (propoints)

Torsdag: Ugnstekt falukorvspytt

Fredag: Kasslerpizza med champinjoner

Lördag: Fläskbog med ris och stekt lök

Söndag: Panerad fisk med kall gräslöksås

Veckans söta: Choklad och lakritsfudge

Marianne Kex

marianne kex - fazer - fazer.se - nyhet - provsmaka - produktprovning - kex - mariannegodis

Igår så kom det ett litet bud med denna nyhet: Marianne kex från Fazer. Om jag säger så här så får ni själva bedöma hur god kexen kan vara: i förpackningen så finns det två rullar med kex men den ena var helt försvunnen, det vill säga uppäten av personen (sonen) som tog emot budet. Som tur är så vet han att fotografering sker av det mesta här i hemmet så en rulle fanns kvar för det. Mitt omdöme är att de är överraskande goda, mintsmaken tar inte över chokladkexen utan de balanserar varann väl och det gillar jag.

Köttfärssås a la VV

Varsågoda, här kommer fjärde receptet från Viktväktarnas matkasse: Pasta med köttfärssås. Dryga ut med mera morötter, paprika eller annan grönsak. Ta gärna lite extra vitlök i dessa hösttider så blir det kanon. Det tipsas om att om någon familjemedlem skulle vilja ha en större portion, så kokar man bara lite mera pasta. Smaklig måltid!

Propoints: 10 pp/portion.

Köttfärssås a la Viktväktarna - propoints - viktväktarna - matblogg - bakblogg - nadjaskitchen

Till 4 portioner behöver du:

1 gul lök, 1/4 solovitlök, 250 g morötter, 400 g nötfärs max 10 %, 500 g krossade tomater,  1 tsk oregano, 1 tsk basilika, 250 g buccatini (pasta)

Gör så här:

Hacka lök och vitlök. Skala och riv 1-2 morötter. Hetta upp en fettsnål stekpanna, bryn färs, lök, vitlök och riven morot, salta och peppra. Tillsätt krossade tomater och kryddor, låt det koka sakta i cirka 15 minuter.

Köttfärssås a la viktväktarna - viktväktarna - pasta - propoints - vvkasse - viktväktarnas matkasse

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Smaka av köttfärssåsen med salt och svartpeppar och eventuellt mera kryddor. Servera pasta och köttfärssås med råa morötter.

Veckans middagstips nr: 36/2014

Idag har det varit ganska många ”måsten” som behövdes göras och nu kan jag äntligen sätta mig framför datorn och fixa fram en ny veckomatsedel. Det är verkligen roligt att den fortfarande är så uppskattad. Besöksantalet ökar markant när den kommer ut och det är beviset på att ni gillar detta stående inlägg. Gå gärna tillbaka i tiden och kika på tidigare veckomenyer genom att klicka på kategorin:  Veckans middagstips. Om det är något recept ni vill ha uträknat i propoints så är det bara att hojta till. Jag kommer att räkna ut det åt er så fort jag kan och meddela det på bloggens Facebooksida. Ha nu en riktigt fin vecka! / Nadja

Risröra med kassler och teriyaki

     Ragu med Rigatoni     Potatissoppa med purjolök och majs     Korvstroganoff med texmex smak

     Panerad schnitzel     Torsk med nudelwok     Lätta köttgrytan

Måndag: Risröra med kassler och teriyaki

Tisdag: Ragu med rigatoni

Onsdag: Potatissoppa med purjolök och majs (vegetarisk) (propoints)

Torsdag: Korvstroganoff med tex mex smak (propoints)

Fredag: Panerad Schnitzel med spicy touch

Lördag: Torsk med nudelwok (propoints)

Söndag: Lätta köttgrytan

Veckans söta: Chokladkaka med kokostäcke (propoints)

Fisk- och paprikagratäng med ajvar

Jag har inte glömt bort att dela med mig resten av recepten som fanns i min Viktväktarkasse.  Här kommer recept nr tre, den är speciellt till er som gillar fisk. Den är dessutom väldigt lätt- och snabblagad och därmed perfekt som vardagsrätt. Vi valde att ha kokt potatis till men i originalreceptet som kommer nedan så används det ris istället. Propointsmässigt så blir det detsamma om ni väljer 100 g kokt ris eller 2 kokta potatisar.

Propoints: 11 pp/portion

fisk och paprikagratäng med ajvar - viktväktarna - propoints - vvkasse - viktväktarrecept - recept med propoints

Till 4 portioner behöver du:

500 g torsk, 1 tsk margarin/smör, 1/2 paprika, 2 1/2 dl matlagningsgrädde 7 %, 170 gram ajvar relish stark, 1/2 paket persilja, 250 g ris (okokt), 250g morötter

Gör så här:

Sätt ugnen på 160 grader. Krydda fisken med salt och peppar, lägg i en smord ugnsform. Kärna ur och hacka paprikan i bitar, och strö den över fisken.

fisk och paprikagratäng med ajvar - viktväktarna - propoints - vvkasse - viktväktarrecept - recept med propoints

Blanda ihop grädde med ajvar relish och persilja, salta och peppra och häll det över fisken. Tillaga i ugn i ca 20-30 minuter. Koka riset under tiden. Servera fisken med riset (eller kokt potatis) och morötter.

Lilla Bloggdagen, tema Foto

Oj vilken dag det var. En helt enkelt suverän dag med andra mycket trevliga bloggare. Då temat var Foto så fick vi alla en bra lektion i fotografering av duktiga Thorleif Robertsson.  Han lärde oss grundläggande kunskaper om våra systemkameror och nu bör vi alltså inte använda autoläget alls, jag säger bör för jag har försökt tidigare men återvänt till det bekväma och mindre tidskrävande autoläget tidigare. Vi har lärt oss om ISO, ljusmätning, om slutare och bländare, om olika fotograferingsmetoder, om olika rättigheter när det gäller fotografering och fotografier. Huvudet riktigt snurrar av dessa begrepp och jag hoppas verkligen att jag kommer ihåg dem och kan använda dem i framtiden för bättre och snyggare bilder.

Lilla Bloggdagen - bloggevent - fotografering - foto- thorleif robertsson - bloggare-

Jag vill ge en stor eloge till Marlene och Annelie som arrangerade ihop denna dag. Den var som sagt toppen och man märkte verkligen att de hade gjort sitt bästa för att vi skulle få det bästa utav dagen. Maten var kanon, vi hade tur med vädret, alla var supertrevliga och sedan vilka goodiebags! Jag har aldrig fått så här mycket från en och samma event, så ett stort tack även till alla sponsorer för att de var så givmilda.

Lilla Bloggdagen - foto - fdensammamamman - niehoffs - bloggevent -

En sak vill jag dela med mig och det är det här med att ta bilder från nätet och sedan använda den på sin blogg. Det kan kosta er en rejäl slant om fotografen kräver ersättning, för här träder upphovsrätten in. Thorleif berättade att det kan kosta en upp till 50.000 kr och mera. Om man vill låna en bild så ska man ta kontakt med fotografen och få tillstånd innan man lånar bilden, för annars har fotografen rätt att skicka dig en faktura på ersättning. Och det räcker inte att man länkar tillbaka till fotografen utan man måste ha tillstånd att använda fotografiet helt enkelt. Det finns Bildbyråer som har royaltyfria bilder och dem kan man ta utan lov eller för en mycket liten slant. En annan sak att tänka på så får man inte heller fotografera i butiker utan lov, det tror jag många av oss har gjort i god tro.

Nedan följer ett exempel på vad vi har fått lära oss. Första bilden är med autoläge och kameran bestämmer allt själv. På andra bilden är det manuellt läge som gäller och justeringar på lite olika sätt. Snyggare helt klart.

Bloggevent - skillnader - fotograferierBloggevent - skillnader - fotografier

Lilla Bloggdagens sponsorer var: By Margarete, Plackers, Smiling Cashew, De Bron, Forever, Kronfågel, Waboba, Leksandsbröd, Viktväktarna, Tidningen Foto, Desenio, Lustjakt, Nordisk Film, Tallink, Curves, Mathem, Globalstore, Villman, Solentro, Chantibic, Kahls, Ako, Urtekram, Klockargårdens, Valio, Oatley, Bakat & Gott, Bringbys, Living & room, Nivea, Ola Lauritzson, Japanphoto, SF Anytime, Lambi, Stanpresenter

Lilla bloggdagen - sponsorer - goodiebags

Veckans middagstips nr: 35/2014

Jag ska strax gå på Lilla Bloggdagen men tänkte först hinna med och ge er lite nya middagstips inför nästa vecka. Det är mycket gott denna vecka och så ska det vara. Jag funderar på vad är det jag ska tipsa er lite extra om men det är svårt att säga: Krämig Chicken Korma till dig som gillar Indiskt, Crunchy Salsa Burger för dig som vill sätta tänderna i en god hamburgare, Tortillini till dig som är sugen på pasta (välj eventuellt vegetarisk Tortilli), ja ni förstår. Och ni Viktväktare kan höra av er om ni vill veta propoints på ett recept som inte har det. Håll nu tummarna på att det inte blir så mycket regn för vi ska tydligen ut och fotografera omgivningarna vid Sundbygård. Det ska bli en rolig dag med andra ord. Sköt om er så länge. / Nadja

Tortellini med chili, vitlök och basilika

     Ugnsbakad lax med Philadelphia     Köttfärsgratäng     Krämig Chicken Korma

     Quesadillas med ost, skinka och salsa     Filé- och potatisgryta     Crunchy Salsa Burger

Måndag: Tortellini med röd chili, basilika och vitlök

Tisdag: Ugnsbakad lax med Philadelphia

Onsdag: Köttfärsgratäng

Torsdag: Krämig Chicken Korma (propoints)

Fredag: Quesadilla fylld med skinka,ost och salsa (propoints)

Lördag: Filé- och potatisgryta med piripiritouch (propoints) (crock-pot)

Söndag: Crunchy Salsa Burger (propoints)

Veckans söta: Äppelkaka med ananaskross (propoints)

Biff Stroganoff

Hösten är en period som jag gillar när det gäller mat. Då får man laga goa mustiga grytor som värmer gott i själen. Biff Stroganoff är kanske inte en gryta men den är god för det och något jag har varit sugen på ett tag. När det gäller nötkött så gillar jag när det nästan smälter i munnen och därför lät jag köttet nästan puttra i vatten i 45 minuter innan det fick fräsa upp. Tänk på att du kan lägga till eller minska på smakerna (tomatpuré, senap) efter eget tycke. Receptet nedan är mellan 4-6 portioner, frys in lunchlådor om det skulle bli över.

Propoints: Vid 15 % matlagningsgrädde= 4 portioner är 10 propoints, 6 portioner är 7 propoints. Vid 7 % matlagningsgrädde= 4 portioner är 8 propoints och 6 portioner är 5 propoints. Lägg till points för ris, potatis eller pasta.

Biff Stroganoff

Mellan 4-6 portioner:

800 g finputsat nötkött (t.ex. fransyska eller innanlår), 1 stor lök, 1-2 vitlöksklyftor, 2 msk olja, 2 msk vetemjöl, 1 1/2 dl tomatpuré, 1 röd paprika, 1 1/2-2 msk senap, 4 dl matlagningsgrädde, 2 dl vatten, salt, peppar

Gör så här:

Strimlade den finputsade nötköttet i strimlor, ju tunnare desto snabbare tillagas det. Låt det snabbt fräsa i en kastrull med oljan. När det börjar fräsa så häller du i vatten så att det täcker köttet. Låt puttra tills köttet är mjukt. Häll i mer vatten om så behövs. När vattnet är borta och köttet är mjukt så lägger du till hackad lök, vitlök och paprika. Låt det fräsa ihop i någon minut.

Biff Stroganoff

Pudra över mjölet och blanda väl. Häll över matlagningsgrädden och därefter även vattnet. Tillsätt sedan smaksättningarna: tomatpuré och senap. Låt det puttra ihop. Smaksätt även med salt och svartpeppar efter eget tycke. Servera antingen med ris, potatis eller pasta. Glöm ej salladen bredvid.

Valio Cream Cheese

Valio Laktorsfri Cream Cheese

Jag har provsmakat de nya laktosfria bredbara färskostarna från Valio och jag säger bara vad gott! Ostarna passar att användas överallt. Det är svårt att säga vilken som är godast för de passar till så olika saker. Pepparroten var jättegod på fisken, Vitlöken till pastan och Paprika-Chili är supergod på knäckemackan och är nog kanon till att smaksätta såser. Den naturella kan du använda som bas och krydda som du själv vill. Valio har lyckats igen med sina laktosfria produkter! Jag gillar dem skarpt. Till dig som räknar propoints så är 2 matskedar = 1 pp.

Veckans middagstips nr: 34/2014

Det är redan söndag och vädret är fint. Vart lördagen tog vägen vet jag inte riktigt, det blev lite höststädning med fönsterputsning och byte av gardiner. Nu är det riktigt fint i både köket och sovrummen. Jag kanske fortsätter med vardagsrummet också…Nja vi får väl se. Här kommer lite goa middagstips inför nästa veckas middagar. Hoppas ni finner något som faller er i smaken. Testa gärna något recept och berätta vad ni tycker. Ha en toppenfin vecka allesammans! Nadja

Bräckt kassler med spenat- och ostpasta

     Fisk med örter. chili o gräslök     Senapskryddade korvslantar med stekt lökt     Kålsoppa med köttfärs

     Sötsur citron- och honungskyckling     Kotlett med gremolata     Lasagne fullproppad med grönsaker o keso

Måndag: Bräckt kassler med spenat- och ostpasta (propoints)

Tisdag: Fisk med örter, chili och gräslök (propoints)

Onsdag: Senapskryddade korvslantar med stekt lök och potatismos

Torsdag: Kålsoppa med köttfärs (propoints)

Fredag: Sötsur citron- och honungskyckling (propoints)

Lördag: Kotletter med gremolata

Söndag: Lasagne fullproppad med grönsaker och keso (propoints) (vegetariskt)

Veckans söta: Chokladmaränger (propoints)

Allt-i-ett-i-ugn

Här kommer andra receptet från Viktväktarnas matkasse: Allt-i-ett-i-ugn. Den blev genast populär och uppskattad för vi gillar sådan här mat. Tiden i ugnen blev lite längre än vad receptet sa och det för att potatisen inte hade blivit mjuk ännu. Så tänk på att inte skära potatisen i alltför stora klyftor. En annan sak att tänka på är att byta ut stark Ajvar Relish mot mild om ni inte gillar stark mat. Glöm inte att komplettera måltiden med sallad så att portionerna inte blir för små. Denna måltid kommer säkert tillagas igen här hemma för den var mums.

Propoints: 10 pp / portion

Allt-i-ett-i-ugn

För fyra portioner behöver man:

800 gram potatis, 2 tsk rapsolja, 600 g kotlett i bit, 1 paprika, 1 gul lök, 2 1/2 dl vatten, 1/2 buljongtärning eller 1 msk fond, 170 gram Ajvar relish stark, 2 1/2 dl matlagningsgrädde (4 %), 3/4 solovitlök, 2 tsk paprikapulver, 1 påse sallad, 1/2 knippe salladslök

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Skala potatisen och dela i klyftor. Lägg potatisen i en ugnsfast form. Dela kotletten på längden, skär varje längd i mindre skivor. Salta och peppra köttet och stek på båda sidorna tills köttet fått fin färg. Skär paprika i bitar. Hacka löken.

Allt-i-ett-i-ugn

Lös upp den halva buljongtärningen i vatten (om fond, häll direkt) i en kastrull och blanda med ajvar relish, grädde pressad vitlök och paprikapulver. Lägg över kött, paprika och lök i ugnsformen bland potatisen och slå över såsen. Sätt in i ugn i cirka 30-40 minuter, täck eventuellt med folie mot slutet. Servera med sallad och salladslök.

Ugnspannkaka med grönsaker och skinka

Detta är första receptet jag lagar från Viktväktarnas matkasse, Ugnspannkaka med grönsaker och skinka. Den är riktigt mättande tack vare potatisen och äggen, fast jag skulle mer kalla det för en Ugnsomelett än pannkaka. Själva rätten är det inget fel på alls och den går väldigt fort att tillaga, det som tar tid är potatisen. Jag gräddade lite längre än de 15 minuterna som stod i receptet då jag använde en mindre form och rätten blev tjockare och tog längre tid att grädda, så tänk på det när ni lagar den. I häftet står även lite tips om att man kan blanda i oregano eller basilika i äggsmeten och det skulle ge rätten lite mera smak för annars är den rätt så neutral. Och önskas det en större portion så kan man öka upp antalet ägg och lägga till mer grönsaker. Passar även bra att ha med i matlåda om det skulle bli över. Ser nu fram emot morgondagens middag….

Propoints: 9 pp/portion.

Ugnspannkaka med grönsaker och skinka

Detta behöver du till 4 portioner:

600 g potatis, 1 gul lök, 1/2 röd paprika, 1/2 röd chilipeppar, 2 tsk olivolja, 180 g rökt skinka, 5 ägg, 75 g salladsost (max 25 %), persilja, 1/2 påse ruccola

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Skala och dela potatisen i mindre bitar. Jag skar det i skivor. Koka den mjuk. Hacka under tiden lök, paprika och chili. Bryn det försiktigt i oljan på låg värme några minuter (gärna i en stekpanna som tål att ställas i ugn). Strimla skinkan. Blanda skinka och färdigkokt potatis i grönsaksfräset. Dela osten i mindre bitar och låt den värmas med i ett par minuter.

Ugnspannkaka med grönsaker och skinka

Om du inte har en stekpanna som tål ugn så häller du över allt i en ugnsform som gör det. Vispa samman äggen med en nypa salt, peppar och fyra matskedar vatten. Häll äggblandningen över och stek klart i ugn, ca 15 minuter. Strö över persilja och servera med ruccola och tomater.

Viktväktarnas Matkasse

VV's matkasse

Denna vecka så testar jag Viktväktarnas matkasse. Leveransen av kassen (en fullproppad låda egentligen) kom sent igår kväll och från och med idag så blir våra middagar tillagade enligt veckans meny. Efter en snabb blick på menyn så ser jag flera recept, 5 stycken för alla vardagar, som säkerligen är riktigt goda. Med tillåtelse från Viktväktarna själva så kommer jag att lägga ut dem varefter de tillagas här på bloggen. Ikväll blir det Ugnspannkaka med grönsaker och skinka. Imorgon så är det dotterns tur att laga middagen och hon valde att göra Allt-i-ett-i-ugn. Vad säger ni om det? Jag kan berätta att råvarorna i kassen såg riktigt fina ut, för det är väl den största faran med sådana här kassar när man inte själv får plocka grönsakerna eller välja köttet. Om ni är nyfikna på recepten så är det bara att titta in här på bloggen och se efter vad som kommer. Själv ser jag fram emot att testa lite nya fräscha recept.

Veckans middagstips nr: 33/2014

Så var jag tillbaka i de vanliga lunket och i mitt huvud snurrar det av matrecept som jag vill tillaga eller prova på. Nu gäller det att inhandla allt som behövs och sedan är det bara att sätta igång. Här får ni så länge nya middagstips till er som vill ha det. Trevlig vecka på er! Nadja

Fisk i chilisås med paprika, gräslök och ost

    Kycklingtortilla à la Philadelphia      Broccoli- och morotsgratäng     Gulaschsoppa

     Persiljebiffar med kokt potatis och gräddsås     Goda pastastubbar     Rosmarinstek med kokt potatis och champinjonsås

Måndag: Fisk i god chilisås (propoints)

Tisdag: Kycklingtortilla (propoints)

Onsdag: Broccoli och morotsgratäng (propoints) (vegetariskt)

Torsdag: Gulaschsoppa (propoints) (crock-pot)

Fredag: Persiljebiff med kokt potatis

Lördag: Goda Pastastubbar (propoints)

Söndag: Rosmarinstek med champinjonsås

Chokladsnitt med maräng

Nu är jag hemma igen och tar nya tag med både bloggen och viktväkteriet. Semestern har varit toppen, vi har njutit och ätit gott i massor. Därför tar jag tag med Viktväktarna på en gång, här ska många kilon bort. Dessa kakor bakade jag under semestern och de blev en riktig höjdare. Kakan bara smälte i munnen och receptet delades ut till de flesta.

Propointsvärde: Och till oss viktväktare så är en kaka 2 propoints utan chokladströsslet medräknat (vid 35-45 stycken kakor). Hela satsen är 70 propoints. Helt klart värda varje smula!

Chokladkaka med maräng

Till en sats (40-45 stycken kakor) behöver du:

Chokladkaka:  2 3/4 dl vetemjöl, 2 msk kakao, 1/2 dl socker, 150 g smör eller margarin, 1 äggula

Maräng: 2 äggvitor, 1 1/2 dl socker

Garnering: eventuellt lite chokladströssel

Gör så här:

Blanda mjöl, kakao och socker och finfördela smöret häri. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Dela degen i tre bitar och rulla ut varje bit till en längd som är lika lång som plåten. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem.

Chokladkaka med maräng

Gör marängen: Vispa ihop äggvitorna till skum. Tillsätt sockret under vispning och vispa i några minuter. Bred marängen på längderna och strö eventuellt på strössel. Grädda i 15 minuter i 175 grader. Låt längderna stå i 10 minuter innan du skär varje längd i 15 sneda bitar. Låt kakorna kallna helt.

Chokladkaka med maräng