Patricks köttfärsrulle med skinka och ost

Jag har nu provlagat ytterligare ett recept från Viktväktarna och det var en riktig höjdare. Denna köttfärsrulle smakade väldigt gott. På grund av osten och skinka så känns rätten lite lyxigare och festligare, perfekt som bjudmat med andra ord. Den var dessutom väldigt lättlagad och sköter sig själv i ugnen. Den är 7 propoints/portion för oss viktväktare. Smaklig måltid!

Köttfärsrulle med skinka och ost

Till 4 portioner behöver du:

400 g nötfärs, 1 tsk flytande margarin, 1 1/2 msk potatismjöl, 1 ägg, 1 vitlöksklyfta, 1/2 dl matlagningsgrädde (max 7 %), 8 skivor rökt skinka, 6 skivor ost (max 17 %), ca 1 msk soja, salt, peppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda färs med margarin (om du inte har flytande går det bra med vanlig bordsmargarin), potatismjöl, ägg, pressad vitlök (eller hackad), grädde, salt och peppar. Platta ut färsröran till en rektangel eller fyrkant på ett bakplåtspapper.

Köttfärsrulle med skinka och ost

Fördela skinkan och osten på färsen och rulla ihop som en rulltårta.  Spara gärna lite av osten och lägg det ovanpå. Lägg rullen på en smord eller bakpappersklädd plåt. Pensla rullen med soja och grädda den i cirka 35-40 minuter. Låt rullen stå i 5-10 minuter innan du skär i den.

Köttfärsrulle med skinka och ost

På bilden så serveras köttfärsrullen med majsris, gräddsås och grönsaker.

Veckans middagstips nr 24/2014

Hej på er, då var det dags för nya goa middagstips inför veckan som kommer. Klicka vidare till recepten via bilderna eller via veckomenyn. Ha en superfin vecka och kram kram på er! / Nadja

Chicken à la King

     Orientaliska köttfärsspett     Pastapytt med lantkorv och goa grönsaker                       Broccoli- och morotsgratäng

     Ugnsbakad fisk med baconströssel     Fylld lövbiff     Baconlindade färsjärpar

Måndag: Chicken à la King (propoints)

Tisdag: Orientaliska köttfärsspett (propoints)

Onsdag: Pastapytt med korv o grönsaker (propoints)

Torsdag: Broccoli och morotsgratäng (propoints) (vegetariskt)

Fredag: Ugnsbakad fisk med baconströssel (propoints)

Lördag: Fylld lövbiff

Söndag: Baconlindade färsjärpar

Veckans söta: Havrekyssar

Mjuk Rabarberkaka

Passa på och baka denna ljuvligt goda sockerkaka med syrliga rabarber nu när det är säsong för rabarber. Skala stjälkarna om de är lite grövre. Hela satsen är 73 propoints och en bit (vid 10 bitar) är 7 propoints. Om du bröar formen med kokos så får kakan en extra touch och blir supergod.

Mjuk Rabarberkaka

Till en kaka med 8-10 bitar behöver du:

250 g rabarber (skurna i mindre bitar), 2 msk strösocker, 150 g mjukt smör, 1 1/2 dl strösocker, 3 ägg, 3 dl vetemjöl, 1 1/2 tsk bakpulver, florsocker till garnering (1 msk), ev kokos till att bröa formen med

Gör så här:

Lägg rabarberbitarna i en vid kastrull, strö över 2 msk strösocker. Smält ner på svag värme, men inte längre än att rabarbern håller ihop.

Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget under omrörning. Blanda mjöl och bakpulver i en annan bunke för att sedan sikta ner det i äggsmeten. Blanda om försiktigt. Vänd ner rabarberbitarna i smeten och häll det sedan i en smord och bröad form (24 cm i diametern).

Mjuk Rabarberkaka

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i cirka 35-40 minuter. Känn med en sticka om kakan är torr efter 35 minuter. Låt kakan svalna innan du pudrar över med lite florsocker.

Vinn en Crock-Pot!

Under förra veckan så fick jag en förfrågan om jag ville hålla en tävling där man vinner en alldeles egen Crock-Pot. Det var ett erbjudande som jag inte kunde tacka nej till. Vad är nu en Crock-Pot? Ni som har följt min blogg ett tag vet att jag äger en sedan tidigare och varit kanonnöjd när jag använt den. Jag föredrar att tillaga kött i den då den blir så mör och fin. Crock-Pot är en elektrisk gryta som tillagar maten väldigt långsamt. Du startar den på morgonen och när du kommer hem från jobbet, stranden eller var du nu har varit så är din middag färdig att serveras. Crock-Poten tillagar din mat medan du gör andra roliga saker, du behöver inte passa den och den håller maten varm åt dig när det är färdigt. En suverän sak som alla borde ha hemma. Under kategorin ”Crock-Pot” kan ni både läsa mer om denna maskin samt finna flera smarriga recept som jag tagit fram.

Crock-Pot

Visst vill du ha en Crock-Pot? Jag visste väl det. Men för att få vara med så måste du svara på frågan: Vad är ditt bästa knep för att få köttet extra mört på grillen?. Lämna ditt svar i detta inlägg och du är med i tävlingen. Sista dagen för tävlingen är: 10 augusti 2014.

Veckans middagstips nr 23/2014

Förlåt för att jag säger det här men vad skönt med lite svalka! För att vara sydlänning så är jag inte riktigt förtjust i alltför varma dagar. Upp till 25 grader och sedan får det räcka. Jag är inte heller den som gillar att lapa sol utan håller mig till gärna skuggan och det hänger väl ihop på något sätt med att jag inte gillar alltför mycket värme.

Hur har ni det där ute? Är det bra? Har ni semester eller jobbar ni på som jag? I år tar jag en väldigt sen semester. De på jobbet hinner både gå och komma tillbaka från sina semestrar, men det kanske jag har nämnt tidigare. Jag  har fått förfrågan om att hålla en liten tävling där vinsten är sååå grym, så håll utkick nästa vecka för du vill inte missa den. Tills dess så kommer här nya middagstips för er som vill ha det. Ha det gott! / Nadja

Köttfärsrulader med timjan

     Krämig tagliatelle med rökt lax och citron     Kalkon- och ostsallad     Fried Rice

     Får det vara en liten bit quiche?     Kycklingsouvlaki med grillad paprikasallad     Klassisk hamburgare

Måndag: Köttfärsrulader med timjan och tomatsås med grönsaker (propoints)

Tisdag: Tagliatelle med rökt lax och citron (propoints)

Onsdag: Kalkon- och ostsallad med Rhode Island dressing

Torsdag: Fried Frice (propoints)

Fredag: Quiche Lorraine / Ost- och skinkpaj

Lördag: Kycklingsouvlaki med grillad paprika sallad

Söndag: Grillade hamburgare

Veckans söta: Sega kolasnittar (propoints)

Timjanmarinad

Man kan köpa marinader på påse men det är faktiskt lika enkelt att göra en själv. Detta är en supergod men enkel marinad som passar till kyckling och fläskkött.  Denna sats räcker till mellan 800- 1000 g kött. Perfekt nu när man grillar mycket men även till senare när man stökar i det vanliga köket men vill ha god smak på köttet. Marinaden på bilden ser inte så god ut men det brukar de inte heller göra i övrigt. Dock blir resultatet på köttet jättebra. Om du vill marinera mindre mängd kött så kan du spara hälften av marinaden i kylskåpet.

Timjansmarinad

Till en sats, ca 130 ml behöver man:

1 dl rapsolja, 1 msk soja, 1 tsk svartpeppar, 1 tsk torkad timjan, 1 tsk salt, 2 pressade vitlöksklyftor, 1 msk vatten

Gör så här:

Vispa ihop allt. Lägg köttet i två plastpåsar och häll över marinaden. Låt det stå minst i en timme men ju längre köttet får stå och marineras desto mer smak och mörare blir köttet. Vänd gärna på köttet efter halva tiden.

Glasstider till max!

Nu när sommarvärmen äntligen har kommit till oss så är det perfekt för glass. Jag tar mer än gärna en glass för att svalka av mig och kan inte tänka mig en bättre efterrätt i värmen. Därför vill jag passa på och tipsa er om att göra egen glass eller semifreddo (italiensk dessert som påminner mycket om glass) för inte nog med att det är enkelt det är även såååå mycket godare. Och du behöver ingen glassmaskin för att kunna göra det utan det enda som behövs är lite planering och tid. Jag vill också säga att en god glass inte behöver vara gjord på grädde. Jag har provat att göra det på gammaldags mjölk som har en lite högre fetthalt än standardmjölken och det blev suveränt gott.  Nedan finner ni mina favoriter. Vilket recept kommer du att testa?

Vaniljglass

Vaniljglass

Jordgubbssemifreddo

Jordgubbssemifreddo

Vit chokladglass

Vit chokladglass

Mörk chokladglass

Mörk chokladglass

Kolabullar i långpanna

Detta recept kommer från boken Kanelbullar och annat nybakat. När jag såg receptet så tänkte jag att dessa måste vara supergoda. De är goda men inte så där fantastiskt goda som jag hade tänkt mig. De är inte heller så söta som man kan tro. Degen är lös och kladdig, så lägg inte till mera mjöl för då blir det inte mjuka och fina bullar. Tänk även på att inte trycka för djupa hål när du ska fylla degen med kolasås. Gör du det så kommer kolasåsen hamna under bullarna.

Kolabullar i långpanna

Till en långpanna (30 x 40 cm), cirka 30 bitar:

Deg: 50 g jäst för söta degar, 150 g margarin/smör, 5 dl mjölk, 1 dl vit sirap (eller 1 dl strösocker), 1 ägg, 1/2 tsk salt, 11 dl vetemjöl

Fyllning: 1 dl ljus sirap, 1 dl strösocker, 1 dl vispgrädde, 2 msk margarin/smör, 1 nypa salt

Garnering: 1 uppvispat ägg, pärlsocker

Gör så här:

Börja med att göra fyllningen. Blanda sirap, socker och vispgrädde i en kastrull. Låt kolakrämen koka kraftigt i 10-12 minuter. Var försiktig då detta är riktigt hett. Ställ kastrullen åt sidan så att den svalnar något och tillsätt sedan margarin/smör och lite salt innan kolan hinner stelna. Rör så att allt blir ordentligt blandat.

Kolabullar i långpanna

Gör nu degen. Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt degvätskan bli fingervarmt. Häll lite av degvätskan över jästen och rör så att jästen löser upp sig. Blanda i resten av degvätskan och sedan även socker, ägg, salt och allt mjöl. Arbeta ihop till en deg och knåda den en stund i bunken (eller låt en maskin arbeta ihop degen). Degen ska vara kladdig och lite lös, så tillsätt inte mera mjöl. Låt degen jäsa i minst 30 minuter.

Kolabullar i långpanna

Häll över degen i en smord långpanna (30 x 40 cm). Tryck ut den över hela långpannan med hjälp av en mjölad hand. Gör djupa hål i degplattan (men inte ända ner). Ta hjälp av baksidan av en tesked eller gör det med fingrarna. Gör många hål, ca 40-50 stycken. Fyll hålen med en knapp tesked av kolakrämen. Låt kakan jäsa ytterligare i 15 minuter. Sätt ugnen på 200 grader under tiden.

Kolabullar i långpanna

Pensla kakan med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i cirka 15 minuter. Låt kakan svalna innan du skär upp den i bitar. Det går bra att frysa in bitarna.

Valnötsfrallor

Att långjäsa bröd i kylskåp över natten är ett smart sätt att få härligt nybakt bröd till frukost. Brödet blir dessutom godare och smakfullare om det får jäsa länge. Valnötterna går bra att utesluta helt om man är allergisk eller byta ut mot solrosfrön, mandlar eller hasselnötter.

Valnötsfrallor

Till cirka 12-15 frallor behöver du:

25 g jäst, 5 dl kallt vatten, 1 msk honung, 1 msk olja, 2 tsk salt, 12 dl rågsikt, 200 g valnötter

Gör så här:

På kvällen: Rör ut jästen i kallt vatten. Tillsätt honung, olja, salt och rågsikt. Blanda ihop till en deg och kör degen minst i 10 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Arbeta sedan in valnötterna. Täck bunken med plast och ställ i kylen för natten.

Valnötsfrallor

På morgonen: Sätt ugnen på 250 grader. Häll ut degen på rejält mjölat bakbord. Forma degen försiktigt till en längd utan att knåda. Skär längden i 12-15 bitar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Valnötsfrallor

Sätt in plåten mitt i ugnen och sänk värmen till 225 grader. Grädda i cirka 20 minuter. Njut av en riktigt god frukost.

Veckans middagstips nr 22/2014

Dags för lite nya middagstips för er som jobbar och inte är på semester ännu. För är man på semester så ändras ju matintaget lite och man tager dagen som den kommer. Sommaren är inte riktigt så varm som vi alla önskar, lite för kallt och lite för mycket regn. Kan det ha något med det att vintern inte var så kall som den brukar vara? Jag vet ärligt talat inte, men har hört någonstans någon gång att en kall vinter ger en varm sommar. Middagstipsen består därav lite mer av varm mat än vad den borde ha gjort vid denna tidpunkt. Vad sägs om en god och mild tomatsoppa med ost och tortellini? Den är även superbra att ha med som lunchlåda nästa dag. Ha en skön vecka på er! / Kram Nadja

Tomatsoppa med ost och tortellini

     Pepparkotlett med ugnstekt vitlökspotatis     Kassler med sweet chiligrönsaker     Fjärilspasta med köttfärssås

     Fisk i chilisås med paprika, gräslök och ost     Krämig Chicken Korma     Svampgratinerad färsbiff med ris

Måndag: Tomatsoppa med ost och tortellini (propoints)

Tisdag: Pepparkotlett med ugnstekt potatis (propoints)

Onsdag:  Kassler med sweet chiligrönsaker (propoints)

Torsdag: Fjärilspasta med köttfärssås

Fredag: Fisk i god chilisås med paprika, ost och gräslök

Lördag: Krämig Chicken Korma (propoints)

Söndag: Svampgratinerade färsbiffar

Veckans söta: Blåbärspaj med mandel

Wiltons allt-i-ett för tårtor

ultimate-trim-n-turn-caddy

Då jag har blivit alltmer intresserad av att göra tårtor så bestämde jag mig för att investera i en Wilton Ultimate Trim-N-Turn Caddy. Det är en väldigt praktiskt pryl som hjälper dig mycket vid tårtbakning. Inte nog med att du kan transportera din tårta i den men den hjälper dig även vid dekorering.  Brickan som tårtan placeras på är avtagbar och kan användas som serveringsbricka. Men du kan även snurra på brickan, lägga den på toppen av kupan så att du får en bra höjd vid dekorering av själva tårtan och slipper vara böjd. Fantastiskt eller hur? Vill också säga att låsen på denna caddy känns bra och säkra vid transport. Jag köpte min via Lyckasmedmat.se och där är leveransen supersnabb. På lyckasmedmat.se så kan du även se Wiltons video där de visar allt vad man kan ha denna pryl till. Det enda negativa med denna är att den tar rätt så mycket plats i köket. Betyg: +4/5.

Foto: bild lånad av Lyckasmedmat.se

Nu är vinnarna av saltet dragna….

Maldon with spices group Jan 20142

Nu har vinnarna blivit dragna av min dotter. Så om du har vunnit så är det bara att tacka henne. De som vann är:

Susanne Petersson says:

Kommer att använda detta till allt jag kan – om jag vinner. Kämpar på i viktväktarna och detta hade varit perfekt för mig. Så nu är det bara att hålla tummar och tår.

Angelica says:

I detta område grillar vi ofta på sommaren och till det använder vi en massa goda tillbehör. Nu är vi nyfikna på detta salt och hoppas att få chansen att få prova det <3 Ha en toppendag! Oj, glömde skriva att det ska ringlas över såväl grönsaker som köttbitarna :D

Nathalie says:

Har jag turen att vinna, blir det absolut att använda det i allt som har med rostat att göra. Har galna cravings efter rostade grönsaker doppad i turkisk yoghurt. Svingott med det lilla extra, då flingsaltet. Lycka till alla.

Hör av er till nadjaskitchen@hotmail.com så fort som möjligt med er adress. Lämna också ett mobilnummer för eventuell avisering.  Tusen tack till alla som deltog och självklart även till Maldons för vinsterna.

Rolig kurs i tårtdekoration

Tårta sockerverkstan

I våras så fick jag av min dotter en grundkurs i tårtdekoration hos Jenny på Sockerverkstan. På grundkursen så fick jag lära mig mycket. Bland annat hur man gör sin egen kristyr, färgar kristyr och sugarpaste, hur man täcker en tårta med sugarpaste utan skavanker, hur man spritsar fina bårder och blomma av kristyr och till slut fick man dekorera en låtsastårta för att ta med sig den hem. Jag rekommenderar kursen starkt och planerar inför hösten gå på en fortsättningskurs och lära mig göra blombuketter. Jag kanske aldrig kommer att jobba med detta men det är så roligt att bara kunna göra det. Och Jenny är en supertrevlig och duktig tjej som mer än gärna delar med sig av sina kunskaper.  Kika in på Jennys hemsida och se vilka fantastiska grejer man kan lära sig. Om du bor alldeles för långt bort så finns även hennes kurs att köpa på DVD.

blomma 2

Bilden på tårtan är min låtsatstårta som jag gjorde på kursen. Jag är inte nöjd med den alls då fantasin inte ville flöda vid kurstillfället. Ovanstående bild på blombuketten är lånad från Jennys hemsida och den visar vad man får lära sig på blombukettkursen, den som jag vill gå på i höst. Vackert eller hur?

Tips inför midsommar!

Jordgubbar är ju ett måste till midsommar och det vanligaste är nog att man bjuder på en klassisk Jordgubbstårta. Men det behöver inte vara så. Man kan bjuda på något så enkelt men så grymt gott som jordgubbar med vaniljglass. Eller kanske något av dessa förslag:

Jordgubbstriffle med mandel och kokos

En Jordgubbstriffle är nästan som en Jordgubbstårta men den går så mycket snabbare att göra!

Rulltårta med jordgubbar och lemon curd

En Rulltårta med jordgubbar och lemon curd är inte heller fy skam.

Jordgubbspaj

En ljummen Jordgubbspaj med vit choklad och rårörd vaniljkräm är ju såååå gott!

Crème Anglais med jordgubbskräm

Om du vill göra det lite finare så ska du absolut servera Crème Angaise med jordgubbskräm.

Jordgubbstårta med vit chokladgrädde

Men om du absolut vill göra en tårta så kan du antingen göra en Jordgubbstårta med vit chokladgrädde

Somrig jordgubbstårta

eller kanske denna somriga Jordgubbstårta. Vilket förslag nappar du på? Hur det än nu blir så vill jag passa på och önska er alla läsare en riktigt fin midsommar! Kram kram Nadja

Vinn flingsalt till sommarens grillningar

Maldon with spices group Jan 20142

Det är dags för en liten tävling på bloggen.  Tre vinnare kan vinna var sitt paket med fyra olika sorters flingsalt från AkzoNobel. Maldons flingor är sprödare än annat flingsalt. Fördelen med detta är att det är lättare att finfördela och smula över maten. Den är även mycket torr, vilket gör att den inte skvätter när man saltar i samband med stekning. De fyra smakerna är: Garlic & Rosemary, Salt & peppar, Barbeque och Provence. Fyra smaker som passar det mesta inom matlagning, som rubb, till grillning och även i brödbak.

Vill du vara med och tävla? Lämna då en kommentar i detta inlägg och berätta vad du kommer att använda saltet till om du har turen att vinna.  Sista tävlingsdagen är måndagen den 23:e juni. Lycka till.

Hallon- och Vaniljkaka med vaniljkräm

Detta är en mycket god och somrig kaka som serveras med en supergod rårörd vaniljkräm. Kakan kan också ätas som den är men den rårörda vaniljkrämen är liksom pricket över i:et. Det är bara att ta en bit och njuta för fulla muggar.

Hallon- och vaniljkaka

Smet: 2 ägg, 2 dl socker, 3 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 1 tsk vaniljsocker, 1 dl mjölk, 50 g smör

Till formen: smör, kokosflingor

Smulpajsdeg: 1 dl vetemjöl, 2 msk socker, 50 g rumsvarmt smör

Fyllning: 150 g hallon, 2 1/2 dl vaniljkesella, 50 gram mandelspån

Vaniljskräm: 1/2 vaniljstång, 3 äggulor, 1/2 dl strösocker, 3 dl vispgrädde

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop rumstemperat smör, vetemjöl och socker till smulpajsdegen. Använd fingertopparna för att forma eller en maskin. Ställ degen i kylskåp.

Hallon- och vaniljkaka

Vispa ägg och socker till smeten i en annan bunke. Vispa tills det är vitt och luftigt. Smält smöret på svag värme. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke för sig. Tillsätt mjölk i äggsmeten och sikta sedan ner mjölblandningen. Rör sist ner det smälta smöret och blanda smeten ordentligt. Smöra och bröa en ugnsfast pajform med kokos. Fyll det sedan med sockerkakssmeten. Klicka kesellan men en matsked runtom i sockerkakan och lägg sedan även på hallon. Strö över till sist smuldegspajen och mandelspån över hela kakan. Grädda i mitten av ugnen i cirka 35-40 minuter. Känn efter med en sticka i mitten av kakan.

Rårörd vaniljkräm

Gör under tiden vaniljkrämen. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa äggulor, strösocker och vaniljfrön ljust och krämigt, cirka 5 minuter. Vispa sedan grädden luftig (ej för hårt) i en annan bunke. Vänd ner grädden i äggsmeten och blanda ordentligt. Ställ i kylskåp till servering.

Hallon- och vaniljkaka

Ta en bit av kakan och några skedar av vaniljkrämen på en tallrik. Ta en munsbit och njuuuut av det goda!

Pizzabullar

Sommar, sol och värme. Härligt! Det gör att man vill tillbringa dagen ute så mycket som möjligt. Många kommer snart även ha barn som är på sommarlov och de vill säkert ut och bada. Dessa pizzabullar är perfekta till picknicken, stranden, utflykten eller att ta till när man är lite småhungrig och inte vill stå vid spisen. Gör ett lass en regnig dag och frys in.

Propoints: om du får mellan 27-30 stycken av nedanstående sats så kostar en Pizzabulle 3 propoints

Pizzabullar

Till cirka 27-30 stycken:

Deg: 25 g jäst, 2 1/2 dl ljummet vatten, 1 msk olja, 1 tsk socker, 1 tsk salt, 2 ägg, ca 9 dl vetemjöl

Fyllning: 200 gram rökt skinka, 200 gram riven ost (max 17 %  till er som räknar pp)

Tomatsås: 1/2 dl tomatpuré, 1/2 dl vatten, 2 klyftor vitlök, 3 msk olja, 1/2 tsk salt, 1/2 msk socker, 1/2 tsk mald svartpeppar, 1 tsk torkad basilika, 1 tsk torkad oregano

Gör så här:

Lös upp degen i vattnet. Tillsätt olja, salt, socker och under omrörning. Tillsätt sedan nästan all mjöl, men spara lite till utbakningen. Använd gärna en maskin till detta och låt den arbeta ihop till en smidig deg i minst 5 minuter. Låt degen sedan jäsa under duk i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

Pizzabullar tomatsås

Gör under tiden tomatsåsen. Skala och hacka vitlöken. Fräs den sedan i olja i en stekpanna. Tillsätt resterande ingredienser innan vitlöken fått färg. Rör ihop till en tomatsås och ta av från värmen. Låt det svalna. Skär nu den rökta skinka fina små strimlor. Förbered sedan två plåtar klädda med bakpapper med bullformar.

Pizzabullar

Dags att baka ut pizzabullarna. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel, precis som när man gör vanliga kanelbullar. Låt degen vara cirka 1,5 cm tjock. Bred sedan på tomatsåsen och sprid sedan skinka och ost över hela degen. Spara lite av osten till garnering. Rulla ihop degen och skär i cirka 2 cm breda bitar av rullen. Lägg bitarna i bullformar och låt jäsa dem jäsa till dubbel storlek.

Pizzabullar

Pensla bullarna med lite olja och strö över resten av osten. Grädda mitt i ugnen i cirka 15-16 minuter.

Jordgubbstriffle med mandel och kokos

Har ni någonsin gjort en Triffle? Det här var första gången för mig och jag ställde mig genast frågan varför har jag inte gjort det förut. Detta var sååå gott! Triffle är en vanlig lager på lager tårtdessert i England. Vanligtvis så använder man sig av sockerkaka, bär och grädde. Jag har dock använt mig av en så kallad glasskräm som gör det hela så mycket godare. Använd gärna en skål av glas så att man kan se lagren. Det blir en fröjd för ögat. Det är bra om man gör denna efterrätt lite innan så att den hinner dra åt sig alla smaker. Jag har använt en vanlig skål från Ikea som jag tror att många har i sina hem.

Propoints: Hela satsen är 48 propoints om du använder mellanmjölk och 27% grädde. Jag hittade inte vad marsanpulver är i propoints utan räknade det som vaniljsocker. Vid 6 portioner så en portion 8 propoints.

Jordgubbstriffle med mandel o kokos

Till fyra-sex portioner behöver du:

400 g jordgubbar, 150 g sockerkaka, 50 g mandelspån, 5 tsk kokosflingor

Glasskräm: 2 dl mjölk, 5 msk marsanpulver, 2 dl vispgrädde

Gör så här:

Börja med att rosta mandelspånen och kokosflingorna lätt på en torr stekpanna. På så sätt får de lite mera smak. Akta så att de inte bränns vid. Sätt åt sidan för att svalna på hushållspapper.

Jordgubbstriffle med mandel och kokos

Gör nu glasskrämen: Vispa ihop mjölk och marsanpulvret. Ställ det kallt medan du vispar upp grädden. Blanda sedan grädden med vaniljkrämen och ställ kallt igen.

Jordgubbstriffle med mandel och kokos

Smula sockerkakan och skiva jordgubbarna. Varva nu sockerkaka, glasskräm, jordgubbar och strö sedan över med mandelspån och kokos. Fortsätt så tills du fullt skålen med helt, avsluta med mandelspån och kokos. Ställ det kallt tills det är dags för servering.

Jordgubbstriffle med mandel och kokos

Veckans middagstips nr: 21/2014

Vilken vecka det har varit. Högt tempo både på jobbet och privat då en överraskningstårta skulle levereras till Martin och Marlene. Och när man äntligen får lite ledigt så drabbas dottern av en rejäl magsjuka. Men nu är hon på bättringsvägen tack och lov, och vi andra håller tummarna att vi inte också blir sjuka. Solen och värmen har kommit tillbaka efter några regniga och riktigt kalla dagar, skönt. Här får ni lite tips inför nästa veckas middagar. Ha en toppenfin vecka. Kram Nadja

Baconlindade färsjärpar

     Fisk med gremolata     Tandoorikyckling med bönsallad     Skinkschnitzel med risoni

     Bogstek med franska kryddor     Kycklinglasagne     Grillade marinerade kotletter

Måndag: Baconlindade färsjärpar

Tisdag:  Fisk med gremolata (propoints)

Onsdag: Tandoorikyckling med bönsallad

Torsdag: Skinkschnitzel med risoni (propoints)

Fredag: Bogstek med franska kryddor (propoints)

Lördag: Kycklinglasagne (propoints)

Söndag: Grillade marinerade kotletter 

Veckans söta: Somrig jordgubbstårta

Chorizo i paprika och chilisås

Om du gillar stark mat så ska du absolut provlaga detta. Chorizoslantar i en creme fraiche sås som är smaksatt med paprika och chili. Rätten går mycket snabbt att tillaga och är perfekt som vardagsrätt. Och såsen blir är för tjock så kan du spä ut den med lite vatten. Lägg till olika grönsaker: paprika, lök, purjolök, champinjoner, sockerärter eller vad du själv föredrar.

Propoints: 10 propoints/portion vid val av Viktväktarnas chorizokorv + pastaportion 80 gram

Chorizo med paprika och chili

Till 4 portioner:

5 chorizokorvar, 2 1/2 dl creme fraiche chili och paprika 13%, paprika, lök, 4 portioner pasta

Gör så här:

Börja med att koka pastan. Slanta korvarna och hacka paprikan och löken i mindre bitar. Fräs alltsammans i traktörpanna elelr lite djupare stekpanna.

Chorizo i paprika och chilisås

När korvarna har fått färg och grönsakerna mjuknat så häller du i creme fraichen. Rör om och låt det bli varmt. Servera korven med nykokt pasta. Snabbt och enkelt, men så gott.