Chokladsnitt med maräng

Nu är jag hemma igen och tar nya tag med både bloggen och viktväkteriet. Semestern har varit toppen, vi har njutit och ätit gott i massor. Därför tar jag tag med Viktväktarna på en gång, här ska många kilon bort. Dessa kakor bakade jag under semestern och de blev en riktig höjdare. Kakan bara smälte i munnen och receptet delades ut till de flesta.

Propointsvärde: Och till oss viktväktare så är en kaka 2 propoints utan chokladströsslet medräknat (vid 35-45 stycken kakor). Hela satsen är 70 propoints. Helt klart värda varje smula!

Chokladkaka med maräng

Till en sats (40-45 stycken kakor) behöver du:

Chokladkaka:  2 3/4 dl vetemjöl, 2 msk kakao, 1/2 dl socker, 150 g smör eller margarin, 1 äggula

Maräng: 2 äggvitor, 1 1/2 dl socker

Garnerng: eventuellt lite chokladströssel

Gör så här:

Blanda mjöl, kakao och socker och finfördela smöret häri. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Dela degen i tre bitar och rulla ut varje bit till en längd som är lika lång som plåten. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem.

Chokladkaka med maräng

Gör marängen: Vispa ihop äggvitorna till skum. Tillsätt sockret under vispning och vispa i några minuter. Bred marängen på längderna och strö eventuellt på strössel. Grädda i 15 minuter. Låt längderna stå i 10 minuter innan du skär varje längd i 15 sneda bitar. Låt kakorna kallna helt.

Chokladkaka med maräng

Veckans middagstips nr: 32/2013

Hur har ni det där ute? Behöver ni lite middagstips inför kommande vecka? Vad bra för här kommer det. / Nadja

Cayennepanerad kycklingfilé

     Hoki med gräddig purjolökssås     Svampfylld squash     Tagliatelle med bacon, vitlök, ost

     Grillade färsbiffar     Kyckling med champagnesås     Biff Stroganoff

Måndag: Cayennepanerad kyckling

Tisdag: Hoki i gräddig purjolöksås (propoints)

Onsdag: Svampfylld squash

Torsdag: Pasta med sås av bacon, ost och vitlök

Fredag: Färsbiff med Raita (propoints)

Lördag: Kyckling med champagnesås (propoints)

Söndag: Biff stroganoff

Veckans söta: Chokladkakor (propoints)

Ost och skinkpaj med röd paprika

Jag har varit sugen på paj ett bra tag nu och äntligen blev det av. Fråga mig inte varför det har tagit så lång tid att göra en. Det blev till slut en Ost- och skinkpaj med röd paprika och pajdeg med keso. Resultatet blev supergott! Detta är en mild paj som du kan krydda till ordentligt om du byter ut mild ost till lagrad eller kryddar med stark paprika istället för söt…ja ni förstår nog vad jag menar.

Propoints: Hela pajen har totalt 61 propoints. Vid 4 portioner så är 1 bit 15 propoints och vid 6 portioner är det 10 propoints per bit.

Ost- och skinkpaj med röd paprika

Till en paj behöver du:

Pajdeg med keso: 100 gram smör/margarin, 100 gram keso (max 3 %), 3 1/4 dl vetemjöl

Fyllning: 100 gram rökt skinka, 100 gram riven ost (max 17 %), 3 ägg, 2 1/2 dl mellanmjölk, 1 1/2 krm salt, 1 krm paprikapulver, svartpeppar, 1 liten röd paprika

Gör så här:

Börja med pajskalet. Blanda smör, keso och mjöl. Gör gärna pajdegen i en maskin och låt det gå precis tills degen går ihop. Tryck ut degen direkt i en pajform och låt den vila kallt i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Förbered fyllningen under tiden. Skär skinkan och paprikan i bitar. Riv osten grovt. Vispa ihop ägg och mjölk, krydda det med salt, paprikapulver och peppar.

Ost- och skinkpaj med röd paprika

Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda i 10 minuter. Fördela skinkan och paprikan i pajformen. Häll över äggblandningen. Fördela sedan osten. Grädda pajen i cirka 25-30 minuter eller tills äggstanningen stelnat.

Ost- och skinkpaj med röd paprika

Låt pajen vila i 5 minuter innan du skär i den. Servera med en blandad grönsallad eller dela den i portionsbitar och frys in till matlådor.

Veckans middagstips nr: 31/2014

Och så är det snart dags för en ny vecka. Det innebär förstås nya middagstips här på bloggen. Det är faktiskt bra att planera in sina måltider. Du har koll på vad du äter, kan göra inköpen i förväg och slipper stresshandla, den som kommer först hem kan börja laga maten och du sparar in tid under veckan. Bara fördelar eller vad säger ni? // Nadja

     Mild paprikagryta

     Grönsakspaj     Kycklingcurrygryta     Pastapytt med lantkorv och grönsaker

     Potatislåda med kassler     Rosmarin- och vitlöksmarinerad kotletter     Lasagne al forno

Måndag: Mild paprikagryta (Crock-Pot)

Tisdag: Grönsakspaj (propoints) (vegetariskt)

Onsdag: Kycklingcurrygryta (propoints)

Torsdag: Pastapytt med lantkorv o grönsaker (propoints)

Fredag: Potatislåda med kassler

Lördag: Rosmarin- och vitlöksmarinerade kotletter (propoints)

Söndag: Lasagne al forno (propoints)

Veckans söta: Rimbobullar (propoints)

Gott med köttfärs!

Glöm inte bort hur mycket gott ni kan laga med köttfärs. Köttfärsen kan verkligen varieras och många olika maträtter kan tillagas. Vilken blir er nya favorit?

Köttfärsrulle med skinka och ost

Köttfärsrulle med skinka och ost (propoints)

Baconbiffar

Baconbiffar

Köttfärsfyllda paprikor

Köttfärsfyllda paprikor (propoints)

Italienska köttbullar i mild tomatsås med basilika

Italienska köttbullar i tomatsås

Ostbiff med paprikaströssel

Ostbiffar med paprikströssel

 

Eva Solo’s höstpressvisning

Jag berättade tidigare om att jag tillbringade en dag och gick på olika pressvisningar och en av dem var Eva Solo’s. Vilka underbara och stilrena saker vi talar om här. Jag blev riktigt förtjust i hennes produkter och vill ha dem i mitt kök. Här får ni ett titt på hösten utbud.

Eva Solo's pressvisning hösten 2014

Eva Solo’s kända Gravity serie har ni väl inte missat? Locket som man kan sätta fast på kastrullen är ju toppen.

Eva Solo's pressvisning hösten 2014

Nu kan även redskapen placeras på kastrullens kant. Tummen upp!

Eva Solo's pressvisning hösten 2014

Snygga batteridrivna tvålmaskiner…eller varför inte diskmedel?

Eva Solo's pressvisning hösten 2014

Även timer, kaffekannor, muggar och skålar finns i samma design

Eva Solo's pressvisning hösten 2014

Gissa vad dessa vackra röda kors är? Jo härliga vågar.

Veckans middagstips nr: 30/2014

Här kommer nya middagstips inför veckans som kommer. Hoppas ni finner något som lockar. / Kram kram Nadja

Biffröra med bakad potatis

     Krämig italiensk tomatsoppa     Macaroni and cheese      Senapskryddade korvslantar med stekt lökt

     Nachotallrik     Allroundmarinerade kycklingben     Vinkokt kalvhögrev

Måndag: Biffröra med bakad potatis (propoints)

Tisdag: Krämig italiensk tomatsoppa med frikadeller (propoints)

Onsdag: Macaroni and Cheese med bacon (alt. vegetariskt)

Torsdag: Senapskryddade korvslantar med potatismos

Fredag: Nachotallrik (propoints)

Lördag: Allroundmarinerade kycklingben (propoints)

Söndag: Vinkokt kalvhögrev (Crock-Pot)

Veckans söta: Äppel- och citronmuffins

Torsk med nudelwok

Jag är med i en Viktväktargrupp på Facebook och där blev jag inspirerad att göra denna rätt. Jag har aldrig förr lagat fisken på detta sätt och resultatet blev riktigt gott. Jag testade mig fram, tog det jag hade hemma och så här blev resultatet:

Torsk med nudelwok

Receptet nedan är till 4 portioner och om du räknar propoints så är en portion 9 pp.

Torsk med nudelwok

Detta behövs till 4 portioner:

600 g torsk (gärna ryggfilé), 600 gram frysta wokgrönsaker, 4 tsk olja, 1 1/1 tsk ingefära (pulver då jag inte hade färsk), 2 msk japansk soja, 1 -2 tsk sambal oelek (eller efter eget tycke), 4 portioner (à 40 gram) okokta äggnudlar, salt, peppar, 4 msk Thai Sweet Chili Sauce

Gör så här: Dela varje ryggfilé i tre bitar och fräs den sedan i matolja. Salta och peppra. Lägg torsken åt sidan när den är klar. Koka upp vattnet till nudlarna.

Torsk med nudelwok

Fräs wokgrönsaker i samma panna som torsken fast på lite högre värme. Krydda med sojan och ingefäran, om du har färsk ingefära så är den att föredra. Smaka eventuellt av med lite salt och peppar. När grönsakerna har fräst färdigt så kan du lägga tillbaka fisken i pannan och blanda. Stäng av värmen på plattan. Lägg nudlarna för kokning och passa dem för de blir klara på bara någon minut.

Torsk med nudelwok

När nudlarna är klara så är det bara att blanda ihop allt och servera det lite med Thai sweet chili…o en grönsallad så klart. Hoppas det smakar.

Åhléns höstpressvisning

I mitten av augusti så sprang jag nästan en hel dag på olika pressvisningar där de visade höstens och vinterns fina nyheter. I våras var jag för första gången hos Åhléns på visning och nu var det dags igen. Jag blev inte besviken. Det fanns så mycket fint. Det kändes inte ett dugg konstigt att titta på julsaker redan nu, tvärtom så var det bara kul. Här kommer lite bilder på hur fint vi kan få det i år.

Åhléns pressvisning hösten 2014

Mycket fina grejer kommer att finnas till julköket

Åhléns pressvisning hösten 2014

En sån här vacker dukning kan man fixa till julen. Enkelt med vackert.

Åhléns pressvisning hösten 2014

Visst var dessa tomtenissar söta? Denna ljusstake vill jag ha!

Åhléns pressvisning hösten 2014

Fler ljuvliga tomtar

Åhléns pressvisning hösten 2014

Och vill man inte ha det klassiska röda så kan man välja vitt…

Åhléns pressvisning hösten 2014

…eller guld

Veckans middagstips nr: 29/2014

Ytterligare en vecka har gått och jag tror nu att alla har kommit in i sitt vanliga lunk igen förutom jag. För nu börjar min semester! Jag håller på och packar lite för snart så bär det av mot lite varmare breddgrader. Men jag låter det inte påverka er vardag så här kommer nya middagstips och fler kommer ni få medan jag är borta. Kram på er! / Nadja

Tagliatelle med vitlökskyckling

     Ris med asiatisk touch     Örtgratinerad falukorv     Fransk tomatfisk

     Köttfärspaj i portionsformar     Medaljonger     Thai Beef Ginger & Lemon wok

Måndag: Pastawok med vitlökskyckling (propoints)

Tisdag: Ris med asiatiska smaker (proppoints) (vegetariskt)

Onsdag: Örtgratinerad falukorv (propoints)

Torsdag: Fransk tomatfisk

Fredag: Köttfärspaj i portionsformar

Lördag: Medaljonger med ugnstekt potatis

Söndag: Thai Beef Ginger & Lemongrass

Veckans söta: Kardemummapannacotta med apelsin (propoints)

Äppeltider

Det är äppeltider och jag kan bara inte låta bli att dela med mig av några goda recept med äpplen i. Vad sägs om detta:

Äppelmazariner

Äppelmazariner  

Äppelpaj med kokos

Äppel- och kokospaj

Vetelängd med äppelmos

Vetelängd med äppelmos

Äppelmuffins med havretopping

Äppelmuffins med havrefras

Äppelkaka med ananas

Äppelkaka med ananaskross

Fler recept finner du om du söker på ”äpple” i sökfunktionen.

Lilla Bloggdagen, tema FOTO

Lilla Bloggdagen

I början av oktober så kommer det hända lite roliga saker och om du har en aktiv blogg så kan du få hänga med. Bland annat så kommer jag vara med på Lilla Bloggdagen och denna gång så är temat FOTO. Marlene och Annelie håller på för fullt och fixar inför denna dag och det ska bli så spännade. Jag har fått lite (bara lite) inside information och därför kan jag med gott samvete säga att det kommer bli en rolig och spännande dag. Det kommer bli en heldag där vi får lära oss grunderna inom fotografering, göra praktiska övningar, äta från en god lunchbuffé, delta i tävlingar och utlottningar. Vi kommer vara ute i vackra Sundbygård i Huddinge. Jag vet även att vi kommer få en goodie bag och innehållet i den kommer även att vara vår rekvisita för fotografering. Så om du är en sponsor som vill bidra till denna goodiebag så är du välkommen att kontakta Marlene på mrinda@swipnet.se. Anmälan till Lilla bloggdagen kan du göra HÄR, skynda på då platserna är begränsade. Vi ses!

Veckans middagstips nr 28/2014

Efter en supervarm sommar blev det snabbt kallt i vårt land, rena hösten på en gång. Det känns lite tungt då jag ännu inte haft semester och vägrar hoppa i höstkläderna ännu. Som tur är så får jag min semester snart och åker iväg mot varmare breddgrader. Jag är verkligen desperat behov av semester just nu då jag är så trött och det värker i hela kroppen. Jag kommer förbereda lite inlägg till bloggen så ni kommer nog inte ens märka att jag är borta. Och när jag kommer tillbaka blir det nya fräscha tag.

Jag vill verkligen tipsa er om den goda och matiga Mexikanska soppan med Chorizokorv. Perfekt nu när det blivit lite kallare. Och visst ser kycklinggrytan Tikka Masala supergod ut… och kasslern med de stuvade morötterna…yummi…. Jag kan fortsätta hur mycket som helst. Provlaga och se själva. / Kramar Nadja

Tikka Masala kycklinggryta

     Kassler med stuvade morötter     Citron- och vitlökshoki med rostade tomater     Kotlett med gremolata

     Mexikansk chorizosoppa med vallmobröd     Bogstek med franska kryddor     Köttfärsgratäng

Måndag: Mexikansk soppa med chorizo (propoints)

Tisdag: Kassler med stuvade morötter (propoints)

Onsdag: Citron- och vitlökshoki med rostade tomater (propoints)

Torsdag: Kotletter med gremolata

Fredag: Tikka Masala Kycklinggryta (propoints)

Lördag: Bogstek med franska kryddor (propoints)

Söndag: Köttfärsgratäng

Veckans söta: Apelsinmuffins

Oreo cheesecake

Min dotter älskar Oreos och när hon fyllde år så testade jag att göra en Oreo Cheesecake. Den är god både som fryst eller som kall. Som fryst så blir den nästan som en glasstårta. Du bestämmer själv hur du vill ha den. Om du väljer att frysa ner den så behöver bara tänka på att ta fram den en stund innan servering, typ 20 minuter eller så.

Oreo Cheesecake

Till en rund cheesecake, 10-12 bitar, behöver du:

Botten: 1 paket (150 g) Oreo kakor, 50 g smält smör

Fyllning: 2 1/2 dl vispgrädde 36 %, 600 gram Philadelphia cream cheese, 1 1/2 dl strösocker, 2 msk vaniljsocker + 1 tsk vaniljarom, 1 paket Oreo kakor

Topping: 1 paket Oreo kakor

Gör så här:

Smält smöret. Krossa kexet till botten, gärna i en matberedare så att den blir finkrossad, och blanda ihop det med det smälta smöret. Fördela det jämnt i en form med avtagbar botten, ca 24 cm i diameter. Ställ den kallt medan du förbereder fyllningen.

Oreo Cheesecake

Dags att göra fyllningen. Börja med att vispa grädden fluffig och fin. Vispa sedan socker, vaniljsocker, vaniljarom och philadelphia ost mjukt i en annan bunke. Krossa Oreokexen till fyllningen, gärna i en matberedare. Vänd sedan ihop grädden med Philadelphiasmeten och till sist även Oreosmulorna.

Oreo Cheesecake

Häll smeten i formen över kakbotten. Krossa ytterligare ett paket Oreo kex i matberedare och strö det jämt över hela cheesecaken. Välj nu om du vill frysa in den eller om du vill ha den i kylskåpet. Ha cheesecaken stående i kylen i minst 12 timmar för bästa resultat.

Vinnaren är….

Då har vi lyckats utse en vinnare av Crock-Pot maskinen. Och det blev inte mindre än:

Crock-Pot

Micke E som skrev detta:

Har många gånger hört att det är vi killar,
som står vid grillen och grillar.
Egen marinad och rumstempererat ekologiskt kött av god kvalité
grillas medium-rare, låt vila, och sedan given succé!
Trodde nästan det var en hemlighet
eller hoppas åtminstone att inte så många vet …
att laga mat i övrigt går inte så bra –
det är just därför en Crock-Pot jag verkligen ha.
Tänk att få överraska barnen och frugan
med ett härligt långkok i stugan!
Från okunnig matlagare till Master Chef
det vore verkligen en fullträff!:)

Jag ber Micke E maila till nadjaskitchen@hotmail.com adress och mobilnummer så snart som möjligt. Tusen tack till alla som ville vara med och tävla.

Veckans middagstips nr: 27/2014

Och här kommer veckans middagstips för er som vill ha det. Piffa upp tråkiga måndag med denna goda vegetariska Svamplasagne, lättlagad och klar inom en timme. Ha en skön vecka på er! / Nadja

Svamplasagne

      Biffwok     Ugnsbakad fisk i mild sås     Chorizo i paprika och chilisås

     Tacopizza     Allroundmarinerad revbensspjäll     Köttfärsrulle med skinka och ost

Måndag: Svamplasagne (propoints) (vegetariskt)

Tisdag: Biffwok (propoints)

Onsdag: Ugnsbakad fisk i mild sås (propoints)

Torsdag: Chorizo i stark paprika och chilisås (propoints)

Fredag: Tacopizza

Lördag: Allroundmarinerade revbensspjäll (Crock-Pot)

Söndag: Köttfärsrulle med skinka och ost (propoints)

Veckans söta: Möra Schackrutor

Jordgubbstårta med drottningmousse

Jag har totalt glömt bort att lägga ut denna tårta. Den gjorde jag när min man fyllde år. Han gillar frukt och därför blev det en frukttårta så klart. Tårtan är fylld med en fantastiskt god drottningmousse och vaniljkräm. Du kan garnera tårtan antingen med vit chokladfluff eller med vanlig grädde och massor av jordgubbar och eventuellt hallon. Om du gör egna tårtbotten enligt receptet nedan så är mitt tips att göra den dagen/kvällen innan. Kakan måste svalna ordentligt innan man delar den i bottnar.

Till en tårta 10-12 bitar:

Tårtbotten: 4 ägg, 2 dl socker, 1 dl mjöl, 1 dl potatismjöl, 2 tsk bakpulver

Drottningmousse: 200 g frysta blåbär/hallon, 3/4 dl socker, 4 gelatinblad, 2 1/2 dl vispgrädde

Vaniljkräm: 2 dl mjölk, 5 msk marsanpulver, 2 dl grädde

Garnering: 3 dl grädde, 1/2-1 liter jordgubbar eller annan frukt

Gör så här:

Börja med tårtbotten. Klä en rund springform (ca 24 cm i diameter) med aluminiumfolie och smöra sedan foliet ordentligt. Vispa ägg och och socker med elvisp ordentligt, det ska bli vitt och poröst. Blanda ihop mjöl, potatismjöl, bakpulver i en annan bunke. Sikta sedan ner det i äggsmeten och vänd ihop det försiktigt. Häll smeten i formen och grädda i cirka 35-40 minuter i 175 grader. Känn med sticka redan efter 35 minuter så att kakan inte blir för torr. Låt kakan svalna ordentligt innan du delar den i tre delar.

Jordgubbstårta med drottningmousse

Gör nu drottningmousse. Blöt gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter. Lägg blåbär/hallon tillsammans med socker i en liten kastrull och låt det puttra ihop i cirka 5 minuter. Tag av kastrullen  från plattan och mixa bären till en slät puré. Sila gärna purén och lägg sedan i gelatinet. Låt det svalna en stund i kylen. Vispa upp grädden till moussen och vänd ner den i den svala purén. Låt stelna i kylen i minst 2 timmar.

Dags att göra vaniljkrämen. Vispa ihop mjölk och marsanpulvret. Ställ kallt i kyl. Vispa under tiden grädden och blanda sedan ihop det marsankrämen. Ställ kallt. Dela nu kakan i tre delar. Då var det dags att fylla tårtan och det i denna ordning: tårtbotten, drottningmousse, tårtbotten, vaniljkräm, tårtbotten. Garnera resten av tårtan med vispad grädde och massor av jordgubbar. Ställ gärna tårtan kallt en stund innan du serverar den.

Veckans middagstips nr: 26/2014

Då är vi inne i augusti och sommaren börjar närma sig sitt slut. Men ingen kan väl klaga på denna sommar då det har varit väldigt varmt. Jag hört att de som har åkt utomlands har velat åka hem för här har det varit så mycket varmare och bättre väder. Veckans middagstips fortsätter lite till i temat ”lättlagad och mindre tid vid spisen mat”. Glöm inte tävlingen som pågår, du kan vinna en fin Crock-pot. Ha det gott vänner / Kram Nadja

Quesadillas med ost, skinka och salsa

     Grön potatissallad med rostbiff     Fisk med vitt vin och gröna ärter     Het vegetarisk böngryta

     Kyckling med mozzarella, pinjenötter och grillad paprika     Barbequekotletter med grönsaksris     Cevapcici i pitabröd

Måndag: Quesadillas med skinka, ost och salsa (propoints)

Tisdag: Grön potatissallad med rostbiff (propoints)

Onsdag: Fisk med vitt vin och gröna ärter

Torsdag: Het vegetarisk böngryta

Fredag: Kyckling med mozzarella, pinjenötter och grillad paprika

Lördag: Barbequekotletter med grönsaksris (grillat)

Söndag: Cevapcici i pitabröd

Veckans söta: Frusen jordgubbscheesecake