Lilla Bloggdagen, tema FOTO

Lilla Bloggdagen

I början av oktober så kommer det hända lite roliga saker och om du har en aktiv blogg så kan du få hänga med. Bland annat så kommer jag vara med på Lilla Bloggdagen och denna gång så är temat FOTO. Marlene och Annelie håller på för fullt och fixar inför denna dag och det ska bli så spännade. Jag har fått lite (bara lite) inside information och därför kan jag med gott samvete säga att det kommer bli en rolig och spännande dag. Det kommer bli en heldag där vi får lära oss grunderna inom fotografering, göra praktiska övningar, äta från en god lunchbuffé, delta i tävlingar och utlottningar. Vi kommer vara ute i vackra Sundbygård i Huddinge. Jag vet även att vi kommer få en goodie bag och innehållet i den kommer även att vara vår rekvisita för fotografering. Så om du är en sponsor som vill bidra till denna goodiebag så är du välkommen att kontakta Marlene på mrinda@swipnet.se. Anmälan till Lilla bloggdagen kan du göra HÄR, skynda på då platserna är begränsade. Vi ses!

Veckans middagstips nr 28/2014

Efter en supervarm sommar blev det snabbt kallt i vårt land, rena hösten på en gång. Det känns lite tungt då jag ännu inte haft semester och vägrar hoppa i höstkläderna ännu. Som tur är så får jag min semester snart och åker iväg mot varmare breddgrader. Jag är verkligen desperat behov av semester just nu då jag är så trött och det värker i hela kroppen. Jag kommer förbereda lite inlägg till bloggen så ni kommer nog inte ens märka att jag är borta. Och när jag kommer tillbaka blir det nya fräscha tag.

Jag vill verkligen tipsa er om den goda och matiga Mexikanska soppan med Chorizokorv. Perfekt nu när det blivit lite kallare. Och visst ser kycklinggrytan Tikka Masala supergod ut… och kasslern med de stuvade morötterna…yummi…. Jag kan fortsätta hur mycket som helst. Provlaga och se själva. / Kramar Nadja

Tikka Masala kycklinggryta

     Kassler med stuvade morötter     Citron- och vitlökshoki med rostade tomater     Kotlett med gremolata

     Mexikansk chorizosoppa med vallmobröd     Bogstek med franska kryddor     Köttfärsgratäng

Måndag: Mexikansk soppa med chorizo (propoints)

Tisdag: Kassler med stuvade morötter (propoints)

Onsdag: Citron- och vitlökshoki med rostade tomater (propoints)

Torsdag: Kotletter med gremolata

Fredag: Tikka Masala Kycklinggryta (propoints)

Lördag: Bogstek med franska kryddor (propoints)

Söndag: Köttfärsgratäng

Veckans söta: Apelsinmuffins

Oreo cheesecake

Min dotter älskar Oreos och när hon fyllde år så testade jag att göra en Oreo Cheesecake. Den är god både som fryst eller som kall. Som fryst så blir den nästan som en glasstårta. Du bestämmer själv hur du vill ha den. Om du väljer att frysa ner den så behöver bara tänka på att ta fram den en stund innan servering, typ 20 minuter eller så.

Oreo Cheesecake

Till en rund cheesecake, 10-12 bitar, behöver du:

Botten: 1 paket (150 g) Oreo kakor, 50 g smält smör

Fyllning: 2 1/2 dl vispgrädde 36 %, 600 gram Philadelphia cream cheese, 1 1/2 dl strösocker, 2 msk vaniljsocker + 1 tsk vaniljarom, 1 paket Oreo kakor

Topping: 1 paket Oreo kakor

Gör så här:

Smält smöret. Krossa kexet till botten, gärna i en matberedare så att den blir finkrossad, och blanda ihop det med det smälta smöret. Fördela det jämnt i en form med avtagbar botten, ca 24 cm i diameter. Ställ den kallt medan du förbereder fyllningen.

Oreo Cheesecake

Dags att göra fyllningen. Börja med att vispa grädden fluffig och fin. Vispa sedan socker, vaniljsocker, vaniljarom och philadelphia ost mjukt i en annan bunke. Krossa Oreokexen till fyllningen, gärna i en matberedare. Vänd sedan ihop grädden med Philadelphiasmeten och till sist även Oreosmulorna.

Oreo Cheesecake

Häll smeten i formen över kakbotten. Krossa ytterligare ett paket Oreo kex i matberedare och strö det jämt över hela cheesecaken. Välj nu om du vill frysa in den eller om du vill ha den i kylskåpet. Ha cheesecaken stående i kylen i minst 12 timmar för bästa resultat.

Vinnaren är….

Då har vi lyckats utse en vinnare av Crock-Pot maskinen. Och det blev inte mindre än:

Crock-Pot

Micke E som skrev detta:

Har många gånger hört att det är vi killar,
som står vid grillen och grillar.
Egen marinad och rumstempererat ekologiskt kött av god kvalité
grillas medium-rare, låt vila, och sedan given succé!
Trodde nästan det var en hemlighet
eller hoppas åtminstone att inte så många vet …
att laga mat i övrigt går inte så bra -
det är just därför en Crock-Pot jag verkligen ha.
Tänk att få överraska barnen och frugan
med ett härligt långkok i stugan!
Från okunnig matlagare till Master Chef
det vore verkligen en fullträff!:)

Jag ber Micke E maila till nadjaskitchen@hotmail.com adress och mobilnummer så snart som möjligt. Tusen tack till alla som ville vara med och tävla.

Veckans middagstips nr: 27/2014

Och här kommer veckans middagstips för er som vill ha det. Piffa upp tråkiga måndag med denna goda vegetariska Svamplasagne, lättlagad och klar inom en timme. Ha en skön vecka på er! / Nadja

Svamplasagne

      Biffwok     Ugnsbakad fisk i mild sås     Chorizo i paprika och chilisås

     Tacopizza     Allroundmarinerad revbensspjäll     Köttfärsrulle med skinka och ost

Måndag: Svamplasagne (propoints) (vegetariskt)

Tisdag: Biffwok (propoints)

Onsdag: Ugnsbakad fisk i mild sås (propoints)

Torsdag: Chorizo i stark paprika och chilisås (propoints)

Fredag: Tacopizza

Lördag: Allroundmarinerade revbensspjäll (Crock-Pot)

Söndag: Köttfärsrulle med skinka och ost (propoints)

Veckans söta: Möra Schackrutor

Jordgubbstårta med drottningmousse

Jag har totalt glömt bort att lägga ut denna tårta. Den gjorde jag när min man fyllde år. Han gillar frukt och därför blev det en frukttårta så klart. Tårtan är fylld med en fantastiskt god drottningmousse och vaniljkräm. Du kan garnera tårtan antingen med vit chokladfluff eller med vanlig grädde och massor av jordgubbar och eventuellt hallon. Om du gör egna tårtbotten enligt receptet nedan så är mitt tips att göra den dagen/kvällen innan. Kakan måste svalna ordentligt innan man delar den i bottnar.

Till en tårta 10-12 bitar:

Tårtbotten: 4 ägg, 2 dl socker, 1 dl mjöl, 1 dl potatismjöl, 2 tsk bakpulver

Drottningmousse: 200 g frysta blåbär/hallon, 3/4 dl socker, 4 gelatinblad, 2 1/2 dl vispgrädde

Vaniljkräm: 2 dl mjölk, 5 msk marsanpulver, 2 dl grädde

Garnering: 3 dl grädde, 1/2-1 liter jordgubbar eller annan frukt

Gör så här:

Börja med tårtbotten. Klä en rund springform (ca 24 cm i diameter) med aluminiumfolie och smöra sedan foliet ordentligt. Vispa ägg och och socker med elvisp ordentligt, det ska bli vitt och poröst. Blanda ihop mjöl, potatismjöl, bakpulver i en annan bunke. Sikta sedan ner det i äggsmeten och vänd ihop det försiktigt. Häll smeten i formen och grädda i cirka 35-40 minuter i 175 grader. Känn med sticka redan efter 35 minuter så att kakan inte blir för torr. Låt kakan svalna ordentligt innan du delar den i tre delar.

Jordgubbstårta med drottningmousse

Gör nu drottningmousse. Blöt gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter. Lägg blåbär/hallon tillsammans med socker i en liten kastrull och låt det puttra ihop i cirka 5 minuter. Tag av kastrullen  från plattan och mixa bären till en slät puré. Sila gärna purén och lägg sedan i gelatinet. Låt det svalna en stund i kylen. Vispa upp grädden till moussen och vänd ner den i den svala purén. Låt stelna i kylen i minst 2 timmar.

Dags att göra vaniljkrämen. Vispa ihop mjölk och marsanpulvret. Ställ kallt i kyl. Vispa under tiden grädden och blanda sedan ihop det marsankrämen. Ställ kallt. Dela nu kakan i tre delar. Då var det dags att fylla tårtan och det i denna ordning: tårtbotten, drottningmousse, tårtbotten, vaniljkräm, tårtbotten. Garnera resten av tårtan med vispad grädde och massor av jordgubbar. Ställ gärna tårtan kallt en stund innan du serverar den.

Veckans middagstips nr: 26/2014

Då är vi inne i augusti och sommaren börjar närma sig sitt slut. Men ingen kan väl klaga på denna sommar då det har varit väldigt varmt. Jag hört att de som har åkt utomlands har velat åka hem för här har det varit så mycket varmare och bättre väder. Veckans middagstips fortsätter lite till i temat ”lättlagad och mindre tid vid spisen mat”. Glöm inte tävlingen som pågår, du kan vinna en fin Crock-pot. Ha det gott vänner / Kram Nadja

Quesadillas med ost, skinka och salsa

     Grön potatissallad med rostbiff     Fisk med vitt vin och gröna ärter     Het vegetarisk böngryta

     Kyckling med mozzarella, pinjenötter och grillad paprika     Barbequekotletter med grönsaksris     Cevapcici i pitabröd

Måndag: Quesadillas med skinka, ost och salsa (propoints)

Tisdag: Grön potatissallad med rostbiff (propoints)

Onsdag: Fisk med vitt vin och gröna ärter

Torsdag: Het vegetarisk böngryta

Fredag: Kyckling med mozzarella, pinjenötter och grillad paprika

Lördag: Barbequekotletter med grönsaksris (grillat)

Söndag: Cevapcici i pitabröd

Veckans söta: Frusen jordgubbscheesecake

Amerikanska pannkakor med hallon

I helgen så blev det dessa till brunch. Superenkla att göra och snabbt gick det. Jag använde mig av en matskedsmått och då fick jag exakt 32 stycken små pannkakor. Vid 4 portioner blir det 8 stycken pannkakor var. Strö över med frysna/färska hallon och pudra eventuellt över med lite florsocker. Du kan i princip servera vad du vill till dessa pannkakor eller äta dom som de är.

Propoints: Jag har räknat ut att en pannkaka blir 1 propoints enligt receptet och då har jag räknat med 4 msk extra smör till stekningen.

Amerikanska pannkakor

Till 32 stycken små pannkakor behöver du:

2 1/2 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 2 msk socker, 1 krm salt, 2 1/2 dl mjölk (1,5 %) , 2 msk smält smör, 1 ägg, 4 msk smör till stekning, hallon, ev florsocker

Gör så här:

Värm en stekpanna och låt 2 msk smör sakta smälta.

Amerikanska pannkakor

Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål. Vispa sedan ner lite mjölk i taget. Lägg sedan till det smälta smöret och till sist ägget. Vispa till en slät smet. Pensla en stekpanna med lite smör och klicka sedan 1 matsked smet per pannkaka. I min stekpanna så fick jag plats med 4 stycken samtidigt.

Amerikanska pannkakor

Grädda cirka 1 1/2 minut eller tills det blir bubblor på ytan. Vänd på pannkakorna och grädda ytterligare 1 – 1 1/2 minut. Pudra eventuellt de nygräddade pannkakorna med lite florsocker och servera med goa hallon eller annan frukt.

Receptet är från Ica.se

Veckans middagstips nr: 25/2014

Värmeböljan fortsätter och man vill definitivt inte stå bredvid spisen och svettas.  Jag avundas er som står vid grillen vid 30 graders värme för jag klarar bara inte av det. Veckans middagstips består mestadels av sånt som inte kräver spis eller så lite som möjligt. Ett tips är när man väl lagar maten så gör man en dubbel sats för att slippa stå en gång till senare eller så använder man sig av en Crock-Pot som gör jobbet åt dig.  Just nu pågår en tävling där du kan vinna fin Crock-Pot, missa inte den! Tänk också på att rötmånaden har börjat så var försiktiga med maten där ute så att ni inte blir sjuka. Kram Nadja

Couscoussallad med en touch av citron

      Ägg- och skinksmörgås     Korv med krämig bonjour och Cotelli     Bakad potatis med salsakeso

      Sallad med kronärtkocka, grillad paprika och haricots verts     Mangocurry couscous med kyckling och grönsaker     Grönsakspaj

Måndag: Couscoussallad med kallskuret/grillat (propoints)

Tisdag: Smörgås med stekt ägg och skinka

Onsdag: Korv med krämig bonjour vitlök och pasta

Torsdag: Bakad potatis med salsakeso (propoints)

Fredag: Sallad med kronärtskocka, grillad paprika med kallskuret/grillat

Lördag: Mangocurry couscous med kyckling (propoints)

Söndag: Grönsakspaj (propoints)

Veckans söta: Uppfriskande jordgubbsdrink

Patricks köttfärsrulle med skinka och ost

Jag har nu provlagat ytterligare ett recept från Viktväktarna och det var en riktig höjdare. Denna köttfärsrulle smakade väldigt gott. På grund av osten och skinka så känns rätten lite lyxigare och festligare, perfekt som bjudmat med andra ord. Den var dessutom väldigt lättlagad och sköter sig själv i ugnen. Den är 7 propoints/portion för oss viktväktare. Smaklig måltid!

Köttfärsrulle med skinka och ost

Till 4 portioner behöver du:

400 g nötfärs, 1 tsk flytande margarin, 1 1/2 msk potatismjöl, 1 ägg, 1 vitlöksklyfta, 1/2 dl matlagningsgrädde (max 7 %), 8 skivor rökt skinka, 6 skivor ost (max 17 %), ca 1 msk soja, salt, peppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda färs med margarin (om du inte har flytande går det bra med vanlig bordsmargarin), potatismjöl, ägg, pressad vitlök (eller hackad), grädde, salt och peppar. Platta ut färsröran till en rektangel eller fyrkant på ett bakplåtspapper.

Köttfärsrulle med skinka och ost

Fördela skinkan och osten på färsen och rulla ihop som en rulltårta.  Spara gärna lite av osten och lägg det ovanpå. Lägg rullen på en smord eller bakpappersklädd plåt. Pensla rullen med soja och grädda den i cirka 35-40 minuter. Låt rullen stå i 5-10 minuter innan du skär i den.

Köttfärsrulle med skinka och ost

På bilden så serveras köttfärsrullen med majsris, gräddsås och grönsaker.

Veckans middagstips nr 24/2014

Hej på er, då var det dags för nya goa middagstips inför veckan som kommer. Klicka vidare till recepten via bilderna eller via veckomenyn. Ha en superfin vecka och kram kram på er! / Nadja

Chicken à la King

     Orientaliska köttfärsspett     Pastapytt med lantkorv och goa grönsaker                       Broccoli- och morotsgratäng

     Ugnsbakad fisk med baconströssel     Fylld lövbiff     Baconlindade färsjärpar

Måndag: Chicken à la King (propoints)

Tisdag: Orientaliska köttfärsspett (propoints)

Onsdag: Pastapytt med korv o grönsaker (propoints)

Torsdag: Broccoli och morotsgratäng (propoints) (vegetariskt)

Fredag: Ugnsbakad fisk med baconströssel (propoints)

Lördag: Fylld lövbiff

Söndag: Baconlindade färsjärpar

Veckans söta: Havrekyssar

Mjuk Rabarberkaka

Passa på och baka denna ljuvligt goda sockerkaka med syrliga rabarber nu när det är säsong för rabarber. Skala stjälkarna om de är lite grövre. Hela satsen är 73 propoints och en bit (vid 10 bitar) är 7 propoints. Om du bröar formen med kokos så får kakan en extra touch och blir supergod.

Mjuk Rabarberkaka

Till en kaka med 8-10 bitar behöver du:

250 g rabarber (skurna i mindre bitar), 2 msk strösocker, 150 g mjukt smör, 1 1/2 dl strösocker, 3 ägg, 3 dl vetemjöl, 1 1/2 tsk bakpulver, florsocker till garnering (1 msk), ev kokos till att bröa formen med

Gör så här:

Lägg rabarberbitarna i en vid kastrull, strö över 2 msk strösocker. Smält ner på svag värme, men inte längre än att rabarbern håller ihop.

Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget under omrörning. Blanda mjöl och bakpulver i en annan bunke för att sedan sikta ner det i äggsmeten. Blanda om försiktigt. Vänd ner rabarberbitarna i smeten och häll det sedan i en smord och bröad form (24 cm i diametern).

Mjuk Rabarberkaka

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i cirka 35-40 minuter. Känn med en sticka om kakan är torr efter 35 minuter. Låt kakan svalna innan du pudrar över med lite florsocker.

Vinn en Crock-Pot!

TÄVLINGEN ÄR NU AVSLUTAD! Vinnare håller på dras….

Under förra veckan så fick jag en förfrågan om jag ville hålla en tävling där man vinner en alldeles egen Crock-Pot. Det var ett erbjudande som jag inte kunde tacka nej till. Vad är nu en Crock-Pot? Ni som har följt min blogg ett tag vet att jag äger en sedan tidigare och varit kanonnöjd när jag använt den. Jag föredrar att tillaga kött i den då den blir så mör och fin. Crock-Pot är en elektrisk gryta som tillagar maten väldigt långsamt. Du startar den på morgonen och när du kommer hem från jobbet, stranden eller var du nu har varit så är din middag färdig att serveras. Crock-Poten tillagar din mat medan du gör andra roliga saker, du behöver inte passa den och den håller maten varm åt dig när det är färdigt. En suverän sak som alla borde ha hemma. Under kategorin ”Crock-Pot” kan ni både läsa mer om denna maskin samt finna flera smarriga recept som jag tagit fram.

Crock-Pot

Visst vill du ha en Crock-Pot? Jag visste väl det. Men för att få vara med så måste du svara på frågan: Vad är ditt bästa knep för att få köttet extra mört på grillen?. Lämna ditt svar i detta inlägg och du är med i tävlingen. Sista dagen för tävlingen är: 10 augusti 2014.

Veckans middagstips nr 23/2014

Förlåt för att jag säger det här men vad skönt med lite svalka! För att vara sydlänning så är jag inte riktigt förtjust i alltför varma dagar. Upp till 25 grader och sedan får det räcka. Jag är inte heller den som gillar att lapa sol utan håller mig till gärna skuggan och det hänger väl ihop på något sätt med att jag inte gillar alltför mycket värme.

Hur har ni det där ute? Är det bra? Har ni semester eller jobbar ni på som jag? I år tar jag en väldigt sen semester. De på jobbet hinner både gå och komma tillbaka från sina semestrar, men det kanske jag har nämnt tidigare. Jag  har fått förfrågan om att hålla en liten tävling där vinsten är sååå grym, så håll utkick nästa vecka för du vill inte missa den. Tills dess så kommer här nya middagstips för er som vill ha det. Ha det gott! / Nadja

Köttfärsrulader med timjan

     Krämig tagliatelle med rökt lax och citron     Kalkon- och ostsallad     Fried Rice

     Får det vara en liten bit quiche?     Kycklingsouvlaki med grillad paprikasallad     Klassisk hamburgare

Måndag: Köttfärsrulader med timjan och tomatsås med grönsaker (propoints)

Tisdag: Tagliatelle med rökt lax och citron (propoints)

Onsdag: Kalkon- och ostsallad med Rhode Island dressing

Torsdag: Fried Frice (propoints)

Fredag: Quiche Lorraine / Ost- och skinkpaj

Lördag: Kycklingsouvlaki med grillad paprika sallad

Söndag: Grillade hamburgare

Veckans söta: Sega kolasnittar (propoints)

Timjanmarinad

Man kan köpa marinader på påse men det är faktiskt lika enkelt att göra en själv. Detta är en supergod men enkel marinad som passar till kyckling och fläskkött.  Denna sats räcker till mellan 800- 1000 g kött. Perfekt nu när man grillar mycket men även till senare när man stökar i det vanliga köket men vill ha god smak på köttet. Marinaden på bilden ser inte så god ut men det brukar de inte heller göra i övrigt. Dock blir resultatet på köttet jättebra. Om du vill marinera mindre mängd kött så kan du spara hälften av marinaden i kylskåpet.

Timjansmarinad

Till en sats, ca 130 ml behöver man:

1 dl rapsolja, 1 msk soja, 1 tsk svartpeppar, 1 tsk torkad timjan, 1 tsk salt, 2 pressade vitlöksklyftor, 1 msk vatten

Gör så här:

Vispa ihop allt. Lägg köttet i två plastpåsar och häll över marinaden. Låt det stå minst i en timme men ju längre köttet får stå och marineras desto mer smak och mörare blir köttet. Vänd gärna på köttet efter halva tiden.

Glasstider till max!

Nu när sommarvärmen äntligen har kommit till oss så är det perfekt för glass. Jag tar mer än gärna en glass för att svalka av mig och kan inte tänka mig en bättre efterrätt i värmen. Därför vill jag passa på och tipsa er om att göra egen glass eller semifreddo (italiensk dessert som påminner mycket om glass) för inte nog med att det är enkelt det är även såååå mycket godare. Och du behöver ingen glassmaskin för att kunna göra det utan det enda som behövs är lite planering och tid. Jag vill också säga att en god glass inte behöver vara gjord på grädde. Jag har provat att göra det på gammaldags mjölk som har en lite högre fetthalt än standardmjölken och det blev suveränt gott.  Nedan finner ni mina favoriter. Vilket recept kommer du att testa?

Vaniljglass

Vaniljglass

Jordgubbssemifreddo

Jordgubbssemifreddo

Vit chokladglass

Vit chokladglass

Mörk chokladglass

Mörk chokladglass

Kolabullar i långpanna

Detta recept kommer från boken Kanelbullar och annat nybakat. När jag såg receptet så tänkte jag att dessa måste vara supergoda. De är goda men inte så där fantastiskt goda som jag hade tänkt mig. De är inte heller så söta som man kan tro. Degen är lös och kladdig, så lägg inte till mera mjöl för då blir det inte mjuka och fina bullar. Tänk även på att inte trycka för djupa hål när du ska fylla degen med kolasås. Gör du det så kommer kolasåsen hamna under bullarna.

Kolabullar i långpanna

Till en långpanna (30 x 40 cm), cirka 30 bitar:

Deg: 50 g jäst för söta degar, 150 g margarin/smör, 5 dl mjölk, 1 dl vit sirap (eller 1 dl strösocker), 1 ägg, 1/2 tsk salt, 11 dl vetemjöl

Fyllning: 1 dl ljus sirap, 1 dl strösocker, 1 dl vispgrädde, 2 msk margarin/smör, 1 nypa salt

Garnering: 1 uppvispat ägg, pärlsocker

Gör så här:

Börja med att göra fyllningen. Blanda sirap, socker och vispgrädde i en kastrull. Låt kolakrämen koka kraftigt i 10-12 minuter. Var försiktig då detta är riktigt hett. Ställ kastrullen åt sidan så att den svalnar något och tillsätt sedan margarin/smör och lite salt innan kolan hinner stelna. Rör så att allt blir ordentligt blandat.

Kolabullar i långpanna

Gör nu degen. Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt degvätskan bli fingervarmt. Häll lite av degvätskan över jästen och rör så att jästen löser upp sig. Blanda i resten av degvätskan och sedan även socker, ägg, salt och allt mjöl. Arbeta ihop till en deg och knåda den en stund i bunken (eller låt en maskin arbeta ihop degen). Degen ska vara kladdig och lite lös, så tillsätt inte mera mjöl. Låt degen jäsa i minst 30 minuter.

Kolabullar i långpanna

Häll över degen i en smord långpanna (30 x 40 cm). Tryck ut den över hela långpannan med hjälp av en mjölad hand. Gör djupa hål i degplattan (men inte ända ner). Ta hjälp av baksidan av en tesked eller gör det med fingrarna. Gör många hål, ca 40-50 stycken. Fyll hålen med en knapp tesked av kolakrämen. Låt kakan jäsa ytterligare i 15 minuter. Sätt ugnen på 200 grader under tiden.

Kolabullar i långpanna

Pensla kakan med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i cirka 15 minuter. Låt kakan svalna innan du skär upp den i bitar. Det går bra att frysa in bitarna.

Valnötsfrallor

Att långjäsa bröd i kylskåp över natten är ett smart sätt att få härligt nybakt bröd till frukost. Brödet blir dessutom godare och smakfullare om det får jäsa länge. Valnötterna går bra att utesluta helt om man är allergisk eller byta ut mot solrosfrön, mandlar eller hasselnötter.

Valnötsfrallor

Till cirka 12-15 frallor behöver du:

25 g jäst, 5 dl kallt vatten, 1 msk honung, 1 msk olja, 2 tsk salt, 12 dl rågsikt, 200 g valnötter

Gör så här:

På kvällen: Rör ut jästen i kallt vatten. Tillsätt honung, olja, salt och rågsikt. Blanda ihop till en deg och kör degen minst i 10 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Arbeta sedan in valnötterna. Täck bunken med plast och ställ i kylen för natten.

Valnötsfrallor

På morgonen: Sätt ugnen på 250 grader. Häll ut degen på rejält mjölat bakbord. Forma degen försiktigt till en längd utan att knåda. Skär längden i 12-15 bitar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Valnötsfrallor

Sätt in plåten mitt i ugnen och sänk värmen till 225 grader. Grädda i cirka 20 minuter. Njut av en riktigt god frukost.

Veckans middagstips nr 22/2014

Dags för lite nya middagstips för er som jobbar och inte är på semester ännu. För är man på semester så ändras ju matintaget lite och man tager dagen som den kommer. Sommaren är inte riktigt så varm som vi alla önskar, lite för kallt och lite för mycket regn. Kan det ha något med det att vintern inte var så kall som den brukar vara? Jag vet ärligt talat inte, men har hört någonstans någon gång att en kall vinter ger en varm sommar. Middagstipsen består därav lite mer av varm mat än vad den borde ha gjort vid denna tidpunkt. Vad sägs om en god och mild tomatsoppa med ost och tortellini? Den är även superbra att ha med som lunchlåda nästa dag. Ha en skön vecka på er! / Kram Nadja

Tomatsoppa med ost och tortellini

     Pepparkotlett med ugnstekt vitlökspotatis     Kassler med sweet chiligrönsaker     Fjärilspasta med köttfärssås

     Fisk i chilisås med paprika, gräslök och ost     Krämig Chicken Korma     Svampgratinerad färsbiff med ris

Måndag: Tomatsoppa med ost och tortellini (propoints)

Tisdag: Pepparkotlett med ugnstekt potatis (propoints)

Onsdag:  Kassler med sweet chiligrönsaker (propoints)

Torsdag: Fjärilspasta med köttfärssås

Fredag: Fisk i god chilisås med paprika, ost och gräslök

Lördag: Krämig Chicken Korma (propoints)

Söndag: Svampgratinerade färsbiffar

Veckans söta: Blåbärspaj med mandel

Wiltons allt-i-ett för tårtor

ultimate-trim-n-turn-caddy

Då jag har blivit alltmer intresserad av att göra tårtor så bestämde jag mig för att investera i en Wilton Ultimate Trim-N-Turn Caddy. Det är en väldigt praktiskt pryl som hjälper dig mycket vid tårtbakning. Inte nog med att du kan transportera din tårta i den men den hjälper dig även vid dekorering.  Brickan som tårtan placeras på är avtagbar och kan användas som serveringsbricka. Men du kan även snurra på brickan, lägga den på toppen av kupan så att du får en bra höjd vid dekorering av själva tårtan och slipper vara böjd. Fantastiskt eller hur? Vill också säga att låsen på denna caddy känns bra och säkra vid transport. Jag köpte min via Lyckasmedmat.se och där är leveransen supersnabb. På lyckasmedmat.se så kan du även se Wiltons video där de visar allt vad man kan ha denna pryl till. Det enda negativa med denna är att den tar rätt så mycket plats i köket. Betyg: +4/5.

Foto: bild lånad av Lyckasmedmat.se